KSSS i topp på 29er EM

Återigen visade 29er-seglarna från KSSS sin höga internationella klass. På EM som seglades i Medemblik, Holland, kom Adrian Salamon/Fabian Bergman 9:a och Emil Järudd/Julius Hallström 11:a i stenhård konkurrens bland 130 båtar.

Kvalseglingarna bjöd på en hårdvinds- och en lättvindsdag. Emil och Julius var starkast och låg på första plats efter första dagen och gick in i guldfinalen efter två dagar med en total 4:e-plats. Adrian och Fabian hade det mer motigt med bland annat Adrian som ramlade i vattnet mitt i en gipprundning och en annulerad segling som de ledde.

Förhållandena fortsatte att vara varierande under de två finaldagarna med en mellanvinds- och en hårdvindsdag. Stora och svårlästa skift och den krabba sjön på Ijsselmeer utmanade alla och det öppnade upp till omsvängningar i den täta guldgruppen som bestod av endast 25 båtar, inklusive fjolårets ISAF Youth VM-segrare och runt tio båtar som hade placerat sig topp 25 på VM förra året. ”Man får inte göra misstag – det är enormt svårt att segla om andra, då nivån är så hög och jämn”, konstaterade Emil och Julius efter första finaldagen. ”Gör man det minsta lilla misstag i detta fält kan man tappa från att ligga bland de första till de sista båtarna”.

Adrian och Fabian startade finalen starkt och seglade upp sig till en 9:e plats, vilken de lyckades försvara under de avslutande seglingarna. Emil och Julius hade mindre flyt men kunde ändå bärga en 11:e plats. ”Skillnaden mellan en tiondeplats och en pallplats är några få taktiska beslut under hela serien, och vi är enormt glada för en topp-tia igen på EM” tyckte både Adrian och Fabian. ”Extra kul är att våra träningskompisar från vinter-touren i Garda, Barcelona och Cavaliare sur Mer – Simon Alm och Theodor Kraft - lyckades knipa en 5:e plats totalt”.

Nya europamästare blev Gwendal Nael/Pierre Tydgat, Frankrike följda av Crispin Beaumont/Tom Darling, Storbritannien samt Daniel Nyborg/Sebastien Olsen, Danmark.

Hela resultatlistan finns här