KSSS-seglare med i SM IceOpti 2015

Utrustade med spikskor, flytväst och hjälm samlades i lördags nio ungdomar på Bredsjöns is vid Järlåsa. Sommartid kappseglar de alla med Optimistjolle vid klubbarna KSSS, UKF, ESK, KOJK och SäSS. Nu hade de med sig varsin IceOpti, för att genomföra årets SM-tävling.

IceOpti är en typ av isjakt avsedd för ungdomar 7-15 år. Den har likadan rigg och segel som en Optimistjolle och om man kan segla en jolle så lär man sig snabbt segla en IceOpti. Den stora skillnaden är farten, som lätt når över 30 knop om man väljer att segla i tillräcklig vind. Lördagens tävling hade frisk vind med hård och våt is – perfekt för härligt snabb och säker segling!

Kjell Mattsson, Björn Ekström och Ragnar Jalakas - veteraner på issegling från Uppsalaföreningarna ESK och UKF - höll i arrangemanget. Två rundningsmärken satt 700 meter ifrån varandra och bildade en bana som sträckte sig runt hela sjön. Startlinjen låg strax utanför badplatsen. Sju heat med tre varv vardera skulle genomföras. Varje heat beräknades ta 10 minuter.

Alla seglare startar samtidigt från en startlinje som ligger vinkelrätt mot vindriktningen. De springer igång sin jakt, hoppar i, skotar hem och faller av lite för att bygga upp fart. Sedan kryssar de till banans bortersta märke som rundas moturs, för att sedan segla med vinden tillbaks mot startlinjen. Den passeras dock aldrig, utan varvning sker genom att seglaren passerar banans andra rundningsmärke som står ca 60 meter ovanför startlinjen. Publiken står utmed startlinjen och ser jakterna swisha förbi  i full fart. Mållinjen är mellan rundningsmärket  till en punkt på startlinjen. Målgång signaleras med den ikoniska svart-vit-rutig flaggan.

Den avgörande skickligheten handlar mycket om att välja väg så att seglaren får maximal fart snarare än kortast väg. Dessutom vill man undvika att jaktens ismedar sladdar över isen eller att ena bakmeden lyfter så att man åker på bara två medar. Båda situationerna pareras förvisso av seglaren men farten blir sänkt och då tappas placeringar snabbt. Istället vill seglaren att jakten ska ligga som ett strykjärn i kurvor såväl som vid segling rakt fram, med endast ett distinkt väsande ljud från medarna.

Efter sex spännande heat hade den regerande svenska mästaren Rasmus Söderman och hans klubbkamrat Ivar Steffner tre segrar och två andraplatser vardera. Ivar hade ett litet övertag i poäng, men det sjunde och sista heatet skulle avgöra förstaplatsen. Samma ovisshet gällde även resten av fältet. Första och andra plats var visserligen utom räckhåll. Men i övrigt så var nästan vilken ordning som helst möjlig i resten av resultatlistan. Tabellen med poäng blir snabbt alltför omfattande för att man helt säkert ska veta de sammanräknade placeringarna. Men både seglare och publik visste att blott enstaka poäng nu kunde göra stor skillnad. Så på startlinjen inför det sista heatet kände alla seglare att de fortfarade hade att vinna sin slutplacering.

Stående vid rundningsmärket flaggade Kjell iväg seglarna. Rasmus och Ivar tog täten. Vid första varvningen leder Ivar. Rasmus är 15 meter och Philip Lindblad 40 meter bakom.  Oscar Svensson på fjärde plats jagas av David Mårsäter. Magnus Tryselius är på väg att hinna ikapp David och passerar varvningen i mycket hög fart. Men precis efter rundningsmärket får han ett lyft som han parerar ner till en bredsladd som ger en av dagens riktigt stora vattenkaskader på den våta isen. Wilhelm Alness varvar och svänger upp i en bana ovanför Magnus för att försöka genskjuta fältet framför honom. Axel Steffner jagar förbi på läsidan. Han måste försöka klättra i fältet och väljer en flackare bana än Wille och går djupare ner mot den norra stranden för att hämta fart. Ivar och Rasmus har redan vänt upp mot kryssmärket och skapat en lucka på 150 meter till Philip. Ivar drar ifrån men så får Rasmus mer fart och går om Ivar. Sedan växlar de igen och Ivar passerar kryssmärket en båtlängd före Rasmus. Just vid kryss-rundningen är farten på väg att nå maximum och det är en mäktig syn att se de karaktäristiska Optimist-segeln röra sig 30 gånger snabbare än när de sitter på en jolle. Farten betyder också att en till synes stor ledning kan förloras på några sekunder.

Och det är precis vad som händer. Alldeles efter passagen av kryssmärket får Rasmus en kraftig stoppsladd och blir helt stillastående med sin jakt. Ivar har bara drygt ett varv kvar och far nu fram ensam i en ointaglig ledning. Men ljudet av sladden snett bakom sig fick Ivar att undra över hur det gick för Rasmus, så han stannar upp för att se efter. Det räcker för att Philip, Oscar och David ska hinna ikapp och förbi. Snart kommer även Axel, Magnus och Wille. Rasmus och Ivar ligger nu sist.

Tätstriden handlar om vem som ska ta bronsmedaljen medan kampen om mästartiteln avgöras av hur Ivar och Rasmus eventuellt kan hinna ikapp de andra. Vid andra varvningen leder Philip och han håller ledningen ända in i mål och tar därmed bronsmedalj. David går in som tvåa och Oscar trea. Och nu kommer hela tävlinges chrescendo. Axel har klättrat till att ligga fyra, tätt följd av Rasmus och Ivar. Om Rasmus kan gå om på upploppet så vinner han guld. 50 meter innan mållinjen får Axel ett mycket kraftigt lyft och det ser ut som att han ska välta. Farten bromsas rejält och Rasmus hinner upp vid sidan av Axel. Men Axel lyckas till allas stora förvåning få ner medarna i isen och skjuta fart så att han går i mål med två meters marginal före Rasmus. Ivar går i mål sekunden efter och har därmed hållt sin ledning i tabellen och är ny svensk mästare i IceOpti 2015!

Lördagens tävlingen höll mycket hög klass och blev en mycket värdefullt träning för alla nio seglare inför VM 2016 i Estland. Resorna till VM med seglarkamrater, föräldrar och funktionärer är minnesvärda sportlov för alla inblandade. I Uppsala finns god kapacitet för att ta emot många fler som vill segla IceOpti och komma med på tävlingar. En sommar med Optimistjolle-segling och sedan deltagande i IceOpti-träning på Vårdsätravikens is är ett bra recept för att snabbt komma in i sporten.