Kräftköret / DataCom Cup med 85 båtar anmälda

Stockholms Yacht Klubb (SYK) firar 150-årsjubileum genom att arrangera den klassiska seglingen Kräftköret mellan Saltsjöbaden och Sandhamn lördagen den 22 augusti. KSSS och SYK samarbetar genom att fortsätta tävlingarna med DataCom Cup på Kanholmsfjärden dagen efter, söndagen den 23 augusti.

Totalt är cirka 85 båtar anmälda. Omkring 65 båtar seglar bägge tävlingarna, 75 båtar i Kräftköret som startar lördag förmiddag kl. 10 från Saltsjöbaden. Där deltar bland annat de klassiska båtarna Ballad, Gerdny och Bacchant i ett brett fält där de minsta är en starbåt och en Drake. Omkring 70 båtar startar i Datacom Cup på söndag. Alla hoppas på bra väder och ser fram emot en fin kräftskiva på varvet på Lökholmen. Kräftkörets pampiga prisutdelning äger rum i anslutningen till middagen i SYC:s regi. 

DataCom Cup är i flera avseenden en ovanlig bankappsegling. Vi får se en salig samling båtar, stort som smått, nytt som gammalt. Tre båtar har kvinnliga skeppare. Försvarande mästare från förra året är Aida, en First 40.7 med skeppare Lennart Jevrell. Vi ser också ett par ”Big Boats” som Thomas Blixt med sin TP52 och Maxi Racern Rothmans.

Jaktstart är till för att alla båtar ska komma i mål så bära varandra i tid som möjligt, oberoende av storlek. Handikappberäkningen är en komplicerad process där bland annat väder- och vindförhållanden spelar stor roll. Alla startande båtar får en individuell starttid – och sen börjar jakten!

Andra inslag är att här delas generöst ut ovanliga slags priser: Bästa tjejbåt, Bästa Ungdomsbåt, Längsta tillfartssegling, Bästa double handed, Big Boat Trophy, med mera. Många kommer att bli prisade!

Tävlingsledare för Kräftköret är Johan Bahrke, för DataCom Cup Sten Edholm och seglingsledare är Michael Hollinder.