Kungliga Klubbarna seglar i USA

Sen 1945 har de Kungliga klubbarna i Norden tillsammans med Nyländska Jaktklubben gemensamt haft en ”Outstation” i USA. Namnet på denna ”Station” är North American Station eller NAS.

Tanken 1945 var att ge de klubbmedlemmar från Norden som befann sig i USA skulle få en gemensam plattform att träffas, segla och umgås kring.
De Nordiska klubbarna och NAS har allt sedan dess genomfört både kappsegling mellan juniorerna i klubbarna, den s.k. 5 klubbs regattan såväl som sociala tävlingar mellan klubbarnas styrelser. Styrelseregattan kallas Atlantic Round.

I år var det NAS tur att arrangera Atlantic Round Regattan. Regattan gick på Stamford Yacht Club utanför New York. Från KSSS deltog Johan Hedberg, Styrelseledamot Wivica Oest Mabon samt Johan Holmberg från både JK och Motorbåtskommittén.

Under tre dagar seglas olika format av kappsegling. Första dagen stannar rorsmännen på båtarna medans gastarna flyttar runt. Ett kul format som gör att alla lär känna varandra.
Dag två och tre seglas vanlig bankappsegling med ordinarie klubbesättning. Denna gång seglades både Viper och J-24 där J-24 seglingen avgjordes på Hudson River utanför Manhattan. En upplevelse att segla mellan alla färjor, bogserbåtar och andra fartyg som trafikerar floden.
Utöver seglingen så är det ett intensivt umgänge mellan klubbarna. NAS hade fantastiska kvällsarrangemang som bestod i allt från krabb partyn i hemmiljö till middag på både Manhattan och Stamford Yacht Club.

Efter 3 dagars intensivt seglande så stod KDY från Danmark som segrare. Laget leddes av Jonas Hög Christensen, Världsmästare och OS medaljör i Finnjolle från London 2012. För många var det extra inspirerande att få tävla i ett så litet format med en av Danmarks bästa seglare och också få gasta honom vid första dagens besättningsbyten.

KSSS tackar de Nordiska systerklubbarna för trevliga och inspirerande dagar men tackar framförallt the North American Station för ett helt fantastiskt arrangemang och värdskap. 2017 så kommer tävlingen till Sverige och KSSS och vi kommer få jobba hårt för att skapa något ens i närheten av 2015 års Atlantic Round.

Resultat

1. KDY Danmark
2. KSSS Sverige
3. NJK Finland
4. KNS Norge
5. NAS USA