Nyheter

Lokalkännedom viktig del i lördagens ÅF Inshore Race

2015-06-26 - ÅF Offshore Race Det börjar dra ihop sig. Under lördagen så ska nära 70 båtar göra upp om titeln i ÅF Inshore Race – kappseglingen som avgörs mitt i innerskärgården där lokalkännedom om öar och vatten kring banan sätts på största prov.

När starten går ute på Strömmen i morgon, lördag klockan 12, kommer lokalkännedomen bland seglarna sättas på största prov. Svaga vindar och en knivig bansträckning gör att den som kan hitta mest vind bland öar och skär kommer kunna gå fortast framåt.

– Den som är van i vattnen är den som kan få mest vind i de trickiga förhållandena. De som har lokalkännedom har en klar fördel. För de två schweiziska båtarna blir det såklart lite svårare, säger tävlingsledare Håkan Andersson. 

ÅF Inshore Race har inte lika strikta säkerhetskrav som ÅF Offshore Race – vilket innebär att fler båtar har möjlighet att delta.

– Det är en segling som är öppen för alla typer av seglare. Starten går av stapeln på Strömmen klockan 12 under lördagen och seglar ut via Blockhusudden och mot Vaxholm. 
Bansträckan kommer att anpassa efter morgondagens förhållanden – som skvallrar om halvklart väder med nordostliga vindar.

– Förutsättningarna är att vi nära 70 båtar anmälda idag. Vi räknar med att ha start på vanligt sätt klockan 12, avslutar Håkan Andersson. 

Se hela startlistan HÄR.