Medlemsresan till Volvo Ocean Race och Lissabon

Ett dussin KSSS-medlemmar flydde Nationaldagen i Sverige och drog ner till Lissabon för att se In Port-racet och starten av åttonde etappen av Volvo Ocean Race med tjejbåten Team SCA i fokus. En etapp som går till historien.

Medlemsresan hade planerats och organiserats av Charlotte Nobel och Mats Olsson. 5-dagarsresan innehöll ett späckat program med besök på eventområdet och SCA-tältet, plats på SCA:s gästbåt på första parkett vid starten till In Port Racet och bra platser vid storbildskärmen när den ”riktiga” starten gick på söndagen.

Dessutom hann vi med ett besök hos en framstående vinproducent där röda och vita viner lagrades i ett par tusen 160-liters ekfat i en jättestor hall, dekorerad med dyrbar portugisisk kakelkonst, en helt osannolik kombination. Vi fick njuta av 30-gradig värme, ett modernt designhotell och god kontinental mat.

Det blev också lite sightseeing och flera långa och trevliga middagar tillsammans. Och vi fick träffa och prata med flera ur Team SCA:s besättning.

I kappseglingen var det SCA-båten som tog In Port-starten och var först över startlinjen – men tre sekunder för tidigt, så det var bara att vända tillbaka och passera startlinjen igen. Tjejerna seglade imponerande ifatt fältet på den korta sträckan och slutade fyra i mål.

Dagen efter gick starten för den åttonde etappen, den kortaste av alla, beräknad till 3-4 dygn till Lorient i Normandie. I Lissabon var det dåligt med vind och dessutom rätt stark ström. Men sedan blev det desto mer fart och kryssen över Biscayabukten bjöd på vindar upp mot 20 m/s och vågor på åtta meterVi vill gärna tro att supporten från KSSS bidrog till Team SCA.s i särklass bästa etapp och unika seger på etapp åtta av Volvo Ocean Race. Efter en kort (3,5 dygn) men mycket tuff etapp – inte minst över Biscayabukten – var Team SCA först till etappmålet i Lorient, 48 minuter före danska Team Vestas.