Mindre båtar i Americas Cup

Nu är det beslutat. America's Cup-båtarna blir mindre till tävling på Bermuda 2017. Förändringen görs för att reducera kostnaderna så att fler vill satsa på den prestigefyllda tävlingen.

– Jättepositivt, säger Fredrik Lööf till TT.

OS-guldmedaljören i starbåt, Fredrik Lööf har lagt OS-seglandet på hyllan och är en av de tänkta besättningsmännen på den svenska America's Cup-båten Artemis. Lööf tror att Artemis gynnas av att det blir en AC45-katamaran, mellan 45 och 50 fot lång, i stället för AC62-båten.

– Jag tror faktiskt att det passar vårt team väldigt bra. Vi är ett seglande team med stor potential vad gäller alla de individuella erfarenheterna och egenskaperna. Vi bygger vår andra 45-fotare redan och ligger i framkant på den utvecklingen, säger Lööf.

Det blir billigare med de nya båtarna, men det kommer att bli ett stort utvecklingsarbete som också kostar pengar. Lööf tror dessutom att de mindre båtarna kommer att bli minst lika spektakulära som de större.

– Oracle har seglat 46 knop med den mindre båten. Den kommer definitivt inte att bli långsammare.

I förtävlingarna World series, som bland annat går i Göteborg i augusti, används också en 45-fotskatamaran, men den är inte alls lik de nya båtarna.

– Det är helt annorlunda. Den nya är bredare och mer kraftfull och går mycket snabbare.