Nyheter

Nu startar allsvenskan i segling

2015-03-05 - Kappsegling I samarbete med ett antal seglingsklubbar introducerar Svenska Seglarförbundet nu Allsvenskan i segling, en ligaserie för segling i Sverige liknande fotbollens. Konceptet har blivit en succé i Tyskland och Danmark och fenomenet sprider sig nu till andra länder i Europa och till USA. Huvudpartner är Svenska PostkodLotteriet.

18 klubblag deltar under säsongen i tre deltävlingar, hur det går kan följas i en serietabell och till slut koras Sveriges främsta kappseglingsklubb. Topp tre kommer att ges möjlighet att delta i Sailing Champions League, där de utmanar klubblag från andra länders nationella ligor.

Syftet med Allsvenskan är att öka klubbkänslan inom segling men också att sprida seglingen som idrott till fler. Allsvenskan gör seglingen enkel att förstå genom sin serietabell och genom att det är klubben som tävlar, inte individen. Formatet är likt andra idrotter, som till exempel fotbollen.

Klubblagen kan bestå av upp till 15 personer, men inför varje deltävling tar klubben ut fyra av dessa som blir klubbens besättning för helgen. Varje deltävling består av två och en halv dags kappsegling. Ambitionen är hög, vid rätt förutsättningar planeras upp till 45 race på korta 15 minutersbanor i segelbåtstypen J/70, en liten kölbåt speciellt framtagen för snabb kappsegling. Racen sker nära land så att vem som helst kan följa tävlingen. Om man inte är på plats kommer man att kunna följa seglingarna via tracking på internet.

- Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt ska kora Sveriges bästa segelklubb men som också ska få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi också delar med vår huvudpartner, Svenska PostkodLotteriet, säger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.
Svenska Seglarförbundet är dessutom en av tre förmånstagare i Svenska Medaljlotteriet.

De deltagande klubbarna är nu i full gång med att sätta ihop sina lag, jaga sponsorer och aktivera sina medlemmar på olika sätt.

- Som ett resultat av att vi kan delta i Allsvenskan och de aktiviteter vi ordnar i samband med den, hoppas vi ska göra att fler på Ekerö rekryteras till seglingen, både barn och vuxna, säger Ekerö Båtklubbs ordförande Göran Thingvall.

Inför 2016 och framåt planeras fyra till fem deltävlingar per säsong och förhoppningen är att ytterligare divisioner bildas när fler klubbar vill delta.

Fakta Allsvenskan Segling

• 18 klubblag, max 15 personer i laget
• 3 deltävlingar 2015
• Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
• 6 st tillhandahållna J/70
• Topp 3 får tävla i Champions League, 17-19 sept, Costa Smeralda, Italien
• Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Allsvenskans delseglingar kommer att gå på följande platser och datum:
Deltävling 1, 22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2, 14 – 16 aug, MSS, Västra hamnen, Malmö
Deltävling 3, 28 – 30 aug, HjBK, CCYC, Grötö, Göteborg

Bakgrund:
För två år sedan startade tyska Segel Bundesliga, som nu består av två divisioner med 36 klubblag. 2014 följde Danmark efter med 18 lag i Sejlsportligaen. Under 2015 kommer nationella klubbligor att startas i Sverige, England, Nederländerna, Italien och USA. De tre bästa klubbarna från respektive nation kommer att vara kvalificerade till Sailing Champions League som planeras till Sardinien i september.
 
Läs mer om Allsvenskan i segling...