Seglare uttagna till OS

Idag offentliggjorde Sveriges Olympiska Kommitté de första namnen i truppen för OS i Rio de Janeiro 2016. Fem framgångsrika seglare var med bland dem som presenterades vid en presskonferens på Olympic Camp på Playitas, Fuerteventura

De som namngavs idag är idrottare som med god marginal uppnått SOK:s kriterier för deltagande, de har presterat bland de åtta främsta på uttagningstävlingarna och deras prestationer gör att de bedöms ha en god medaljchans vid OS.

Läs på SOK:s hemsida om de uttagna

Seglartruppen så här långt:
Josefin Olsson, 26 år från Nyköping, KSSS, Laser RadialJosefin som tog silver vid VM 2014 har flera starka resultat under 2015. Hon kvalificerade sig till OS genom sin 3:e plats vid världscupen i Hyeres, 8:e platsen i Weymouth och 6:e platsen vid För-OS i augusti. Laser Radialklassens VM 2015 äger rum i Oman med start den 20 November. Josefin blev 18:e på OS i London 2012

Anton Dahlberg, 30 år, Växjö & Fredrik Bergström 25 år, Onsala, KSSS, 470Anton och Fredrik kvalificerade Sverige till OS vid VM 2014. Efter en lite svagare inledning på säsongen 2015 så slogs de i toppen på de bägge regattorna som var säsongens stora mål för teamet. De blev 5:a på För-OS där de hade medaljchans under de avslutande medaljracet. Under VM i Israel i oktober tog de ytterligare ett kliv. De ledde VM-regattan regattan fram till de 2 avslutande seglingarna men föll ned till en 6:e plats. OS i Rio blir Anton Dahlbergs 3 OS-start, nu tillsammans med debuterande Fredrik Bergström som bland andra framgångar kan ståta med ett guld på JVM i 470 klassen 2011.

Lisa Ericson, 26 år, Göteborg & Hanna Klinga 25 år, Norrköping, GKSS, 49er FXLisa och Hanna har gjort en raketkarriär i den nya OS-klassen 49er FX. Efter endast 2 år tillsammans har de nått världstoppen. De kvalificerade Sverige till OS vid VM i Santander genom sin 9:e plats (7 nation). Under 2015 har de presterat bland de 8 främsta på samtliga kvalificeringsregattor och de krönte sin säsong med en bronsmedalj på För-OS i augusti. I konkurrens med hela världseliten på OS-banorna i Rio slogs de om segern på regattan fram till sista undanvinden på medaljracet. Detta blir Lisas andra OS, hon deltog i 470-klassen i London 2012. Hanna kommer att gör OS-debut.

Läs mer på Svenska Seglarförbundets hemsida