Stavsnäs flyttar till Skarpö

Drabbade seglare och båtförare kan andas ut. Den svåra tiden är över. Nu kan vi återvända till ett normalt liv och koppla av. Vi har fått en ny väderstation i Stavsnäsområdet.

Väderstationen i Stavsnäs drogs in i våras. Det skapade nästan panik eftersom området är ett av de mest båttrafikerade i landet, såväl nytto- som nöjestrafik. Nu har väderstationen återuppstått cirka två kilometer norrut, på Skarpö, invid norra delen av Kanholmsfjärden. Platsen i sjöväderrapporten mellan Landsort och Arholma heter numera Skarpö.

Den fysiska väderstationen ser inte mycket ut för världen. En mast och en ställning med några teknikskåp som bland annat mäter vind, temperatur och luftfuktighet. Väderstationen blev aktiv i början av februari 2015 och den har varit efterlängtad. Den är placerad på en bergsknalle i ett skogsområde på Skarpö, öster om Vindö.Väderleken i området representerar mellanskärgården väl och platsen ligger öppet i närheten av vattnet. Positionen påminner mycket om den gamla i Stavsnäs. Ordningen är återställd och sjörapporten komplett.