Team SCA i fortsatt ledning

På sena onsdagseftermiddagen, med bara en natt kvar till målgång av etapp åtta i Volvo Ocean Race, hade den svenska tjejbåten, Team SCA, fortfarande en relativt trygg ledning. Drygt 10,5 nautiska mil efter jagar danska Vestas och där bakom de övriga fem båtarna i racet, mot etappmålet i franska Lorient.

– Vi kommer att fortsätta att pressa båten så mycket vi kan. Det är allt eller inget nu, säger Stacey Jackson på Team SCA.

För SCA betyder ledningen på 10,5 nautiska mil (närmare 20 km) att de seglar utom synhåll för de andra, vilket inte är helt enkelt – även om det är trevligt att vara i ledningen.

– Det är svårt att segla ensam. De andra kan se varandra och därmed också pusha och sporra varandra. Vi kan bara försöka hålla optimal fart, men hittills har vi lyckats bra, säger Libby Greenhalgh, navigatör på Team SCA

Seglingen över Biscayabukten har varit tuff med kryss hela tiden, vindar på 15-20 m/s och höga vågor. Det är blött och båten stampar i sjön och tär på besättningarna. Troligtvis väntar en besvärlig natt, även om vind och sjö kommer att lugna sig. Vinden kommer enligt prognosen att vrida från nordost till mer ostlig, vilket i så fall betyder halvvind upp längst den franska kusten mot Lorient.