Team SCA vann i Auckland

Team SCA tog en övertygande seger i in port-racet i Auckland tidigt på lördagsmorgonen svensk tid efter att ha varit i ledningen i princip från start till mål. Därmed är den svenska tjejbåten först med två segrar (Abu Dhabi och Auckland) i Volvo Ocean Race' in port-tävling.

– Den här vinsten är jätteviktig. Den ger oss massor av energi när vi nu får vänta några dagar innan vi ska ge oss ut på Södra Oceanen i den tuffaste av alla etapper. Men vi tar oss an den utmaningen med ett bra självförtroende och en stark positiv känsla, säger svenska Anna-Lena Elled.

Med holländska Carolijn Brouwer vid rodret och amerikanskan Sally Barkow som skötte taktiken var SCA tredje båt över startlinjen. Men det var svenskbåten som behärskade de lätta byiga vindarna inne i Aucklands hamn allra bäst. Ganska snart efter starten var de i ledningen – en ledning som de sedan behöll och i mål var de 20 sekunder före Brunel.

Starten av etapp fem av Volvo Ocean Race är uppskjuten från söndagen till tidigast på tisdag 17 mars, på grund av den tropiska cyklonen ”Pam” där man mätt upp vindstyrkor på cirka 55 m/s eller runt 200 km/h. Cyklonen beräknas nå Nya Zeeland senare under lördagen.

– Det är en spännande etapp med allt som Södra Oceanen har att bjuda på. Jag har aldrig seglat runt Kap Horn så jag frågade vår coach, Joca, vad han tyckte var det bästa med den här etappen. Han svarade; "Att gå iland i Itajai". Det säger en del. Det kommer bli både blött och kallt, säger Anna-Lena.

Etapp fem, av Volvo Ocean Race seglas från Auckland, Nya Zeeland, runt Kap Horn och upp till Itajai i Brasilien. Det är en sträcka på 6776 nautiska mil (12 550 km). Båtarna beräknas komma till Itajai 3-7 april.