Nyheter

Tuff helg för Ms. Svea av Tattby

2015-08-17 - Kappsegling I helgen avgjordes andra omgången av Allsvenskan i segling i Malmö där KSSS representerades av ett starkt team - Team Ms. Svea av Tattby. Här är skepparen Henrik Sunds egen berättelse:

I fredags morse ringde klockorna tidigt hos Henrik Sund (lagledare/fördäck), Henrik Grape (trim), Daniel Winberg (taktiker) och Jim Rotsman (rorsman). Avfärd från Arlanda kl 07:20 mot Malmö. Prognoserna skvallrade om mycket vind och det blev det mycket riktigt.

Kl 10:00 samlades 15 förväntansfulla team på skepparmöte i Västra Hamnen för briefing av Isa Lindsten och Sveriges bästa tävlingsledare Robban. Ett team hade på sent varsel tvingats lämna WO.

Tre omgångar skulle hinnas med på fredagen. Banan låg precis utanför Västra Hamnen och Ribbersborgsparken och i vindskuggan av Turning Torso. En ostlig och mycket byig frånlandsvind med trettiogradiga vrid stod på menyn, kryddat med byar upp mot 15 m/s i styrka. Upplagt för en broachbonanza med andra ord.

En trettiominuters träning hann vi med innan det var dags för första start. Helt klart kunde konstateras att vi hade lite ”boathandling” kvar att lära och dagen gav en 4, 4, 3. Inte helt optimalt men värre var att Henrik Sund lyckades dra en axel ur led. Ingen ersättare hittades och note to self är att man bör åka fem seglare till dessa tävlingar, då det är lätt att få skador och en extra gubbe/gumma är inte fel.

Lördagens prognos talade om en uppföljare av fredagen, men som tur var blev det betydligt lättare. Med lite rotation av uppgifter ombord, en tejpad axel så lyckades vi bra under lördagen och tog lite revansch. Fem spikar, en tvåa och en trea på sju seglingar. Humöret var återställt! På kvällen hade vi en härlig middag med alla sköna seglare på en italienare i Turning Torso.

Söndagen bjöd på ett liknande väder som på lördagen. Lite lättare och med lite vindhål på banan. Vi lyckades inte helt köra vårt eget race och fick kämpa hårt för att få en 4, 4, 3, 2, 3.

Men summeringen är att detta är ett galet bra arrangemang där man får chansen att segla mot några av Sveriges bästa seglare från många olika klasser. Stämningen är god och alla race görs upp på vattnet och inte i protestrummet. Organisationen på land och på vattnet gör ett fantastiskt arbete och att få in 15 omgångar på denna tid är en bedrift. Vi är inte helt nöjda med vår egen insats med undantag för lördagen. KSSS tappade den ledning vi hade och halkade ned till en andraplats. Lycka till nu nästa team. Varning för Ekoln, 606 klubben och Värmdö. Sist men inte minst, hatten av för Värmdö Jolleseglare som var grymma där nere. Fem unga killar och tjejer som seglade iskallt och stabilt.