Tuff tre-veckors etapp väntar Team SCA

Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid lämnade svenskaTeam SCA, och de fem andra båtarna i Volvo Ocean Race, den sydkinesiska semesterorten Sanya. Framför dem ligger drygt 5 200 sjömil som kommer att ta minst tre veckor. Och seglarna är rörande överens om att det blir den tuffaste etappen hittills.

På SCAs tjejbåt har svenska Anna-Lena Elled klivit ombord och är därmed den första svenskan i Volvo Ocean Race på 13 år.

- Det är fantastiskt spännande och galet kul. Jag är oerhört taggad inför uppgiften – men också ödmjukt. Jag vet att det kommer att bli tufft. Men jag har tränat för det här och jag är redo, sade Anna-Lena timmarna innan SCA-båten lämnade hamnen.

Sanya bjöd på högsommarvärme och relativt lätta vindar runt 5-6 m/s. Men snart kommer vinden att öka och sjön bli grövre. Det talas om 15 m/s (kuling) och kryss österut mot Luzonsundet mellan Taiwan och Filipinerna. Cirka 3-4 dygn efter starten är det dags för båtarna att segla sydöst ner mot ekvatorn. Där väntar Doldrums med svårpasserade stiltjebälten. Och efter det kan båtarna möt tropiska cykloner i södra Stillahavet innan de når etappmålet i Auckland på Nya Zeelands norra ö.