Båtarna är på väg

Det blev en lite rörig dag för mig. Den planerade utsiktsplatsen uppe på Fjällgatan skymdes av ett stort kryssningsfartyg. När vi sedan skulle ta oss ut till Skeppsholmen körde vi fel flera gånger. Vägarbeten, avstängda vägar och bedrövlig information. Till råga på allt fick vi parkeringsböter.

Starten har i alla fall gått, och hela flottan forsar fram mot havet. Täten har i skrivande stund redan passerat Sandhamn. Vindarna har uppenbarligen varit bra. Och solen har värmt ordentligt denna dag. En strålande seglingsdag med andra ord.

Starten inne på strömmen präglades dock av mycket varierande vindar, från ingenting alls till fyra fem meter. Även riktningen varierade. Vissa fick kryssa i starten medan andra länsade.

De lätta vindarna ställde till problem för en del båtar. Strömmen tog några båtar över linjen för tidigt, och i den då obefintliga vinden var det ett tufft projekt att vända tillbaks för att starta om.

Skärgårdsradions båt, en First 50, var en av de som fick känna på det strömma vattnet när de drev på startbojen och sedan drev bort från linjen när de skulle tillbaka.

En bit längre ut stabiliserade vinden sig. Medelvinden klockan 17 var ungefär 7 m/s ute vid Sandhamn.

På sin väg ut genom skärgården har det mest handlat om undanvindar, men på östra Kanholmsfjärden blev det ett par slag för en del båtar. Det är ännu tidigt i racet, så mycket kan hända, men många av mina tippade favoriter håller sig långt framme. Pro4u, Silverfågel, Vencom, Onega och Team Harken är några som ligger bra till i sina klasser.

Väl ute på havet med waypoint programerad på Visby lär det bli riktig kryss. Vinden blåser från sydsydväst runt sju meter per sekund. Strax efter midnatt tror jag vinden vrider mer mot väst och kanske avtar en del. Fram på morgonen vrider det tillbaka mot sydväst, och under måndagen kan det nog blåsa runt sju åta meter. Lite regn kan det nog bli på efternatten.

Min gissning är att man drar sig en bit väster om rhumbline för att möta den västliga vinden.

Från Almagrundet till Visby är det drygt 90 sjömil, så det tar några timmar. Till frukost kan de första vara vid Visby skulle jag tro. Det beror förståss mycket på hur mycket och när vinden vrider mot väst, för då lär de tävlande kunna styra rakt mot Visby, många med code-segel eller möjligen gennaker.

På ksss.se finns förutom resultat från rundningarna även et ”live”-resultat. Detta är intressant då man kan se båtarnas placering, inte vara på vattnet utan med hänsyn till handikapp.

Så nu är det bara att koppla upp datorer och läsplattor och följa racet till målgång fram mot tisdag onsdag.


OM TANGOSAILING.NU

Niklas Qvarnström skriver om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Naturligtvis går nyheter om egna båten Tango först, om det finns några. Segling behöver synas och Niklas tycker det är kul att skriva.