Nyheter

ÅF Offshore Race: Dan före dan

2015-06-27 - ÅF Offshore Race Det är som väntan på julafton. Nu, kvällen innan pågår de sista förberedelserna. Vissa är klara, vissa mekar in i det sista. Jag såg till exempel X-119 Harriet där man under dagens ÅFIR fick problem med fästet till en vinsch. Det blev en vända upp på stan för att leta material för lagning.

Jag antar att många navigationsansvariga sitter och grottar ner sig i väderkartor, grib-filer och routingdatorer. Många som har nära hem åker hem och sover för att vara utsövda inför racet. Några sover på hotell vet jag. Vissa, som inte tar racet lika allvarligt sveper en och annan öl under kvällen.

Söndagens väder ser ut som det sagts tidigare, ungefär. Lite mer vind kanske. Svaga syd- till sydvästvindar som under dagens gång ökar en del. Kanske kan det ute vid Sandhamn på sena kvällen bli upp mot sex meter per sekund. De som startar tidigt lär ha svagare vind inne vid start, och de som är först ut ur skärgården får de bättre vindarna först. Sedan lär det bli ”bonn-kryss” ner mot Visby. 

Under måndagen sedan ser det ut som vinden tillfälligt vrider mot väst, och så kan det avta en del. Dels i väst och dels nära Gotland. Sedan gäller det att segla undan, för fram mot natten till onsdag slår det om till nordlig vind, och är man inte i mål då så får man kryssa i mål. Detta kan innebära fördel för snabbare båtar som hinner närmare mål och slipper kryssa så lika mycket som de som kommer senare. Sol i morgon. Kanske lite regn under måndagen.

Första start går 10:00 på utanför Kastellholmen, och sedan följer starterna ungefär var tionde minut fram till 13:00 då ORCi Big Boat startar. För er som tänkt spana in starten så är det väl Kastellholmen som är en bra utsiktsplats. Likaså Fjällgatan på Söder, om det nu inte ligger ett kryssningsfartyg och skymmer utsikten vid Stadsgårdskajen.


OM TANGOSAILING.NU

Niklas Qvarnström skriver om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Naturligtvis går nyheter om egna båten Tango först, om det finns några. Segling behöver synas och Niklas tycker det är kul att skriva.

tangosailing.nu