Analys: Måndag kväll

Det väntas kamp ikväll. Vem kommer först i mål? I Classic-klassen ligger Britt-Marie först och beräknas gå i mål vid 20-tiden på måndagskvällen. Strax bakom följer Beatrice Aurore som har några sjömil upp till Britt-Marie.

Men längre bak jagar Big Boat-klassens ledare Hyundai. Hyundai är vid halvsextiden cirka 20 sjömil bakom Britt-Marie men håller betydligt högre fart. Det kan bli sekundstrid i Sandhamn om att vara först över mållinjen vid Skanskobb ikväll.

Hyundai passerade Hoburgen 8:45 på måndagmorgonen och de kan hinna från Hoburgen till Sandhamn på mindre än 12 timmar.

I skrivande stund är det fullt ös runt Hoburgen. Huvuddelen av fältet kryssar just nu mellan stenar och prickar längs Gotlands sydostkust. Jag minns att det var lite knepigt att navigera där nere. Men det var innan plottrarnas tid, i början på 90-talet.

Vinden har under dagen varierat mer än jag trodde. Dels uppstog det så för Gotland Runt vanliga bleket. Den här gången runt Östergarn där många båtar fastnade en stund. Sedan har vinden varit mer mot från Östergarn ner till Hoburgen. Det har varit riktig kryss för de flesta. Hyundai klarade sig med ett par slag just vid rundningen.

Vindstyrkan är runt fem sex meter, men kan under kvällen öka lite. Speciellt norrut. Det kan också vara så att vinden vrider en aning mot nordväst under kvällen, men sedan verkar det bli mer mot syd.

På Live-listan kan man se vissa båtar klättra i listan. Speciellt de som passerat Hoburgen. Det är ju förståss för att de får högre fart när de rundat och får mer öppen vind.

I princip har alla båtar nu passerat vid Östergarn, och det är ovanligt tidigt. Det har bara gått drygt ett dygn och 219 båtar har redan passerat där. En har brutit och en är kvar att passera. Det är den tunga stålbåten Rambler som i skrivande stund är i höjd med Slite.

I Classic-klassen leder Ballad inför kvällens målgång. Asagao och Refanut följde vid Visby och även Britt-Marie och Gerdny kan vara med i tätkampen.

I ORCi Big Boat leder Blixt, men det är bara några minuter till Tonnerre och Outsider. Inget är klart där. Även Minnic är med i fajten.

I SRS Big Boat Tar Hyundai in på Rothmans och kanske kan de även vinna klassen på beräknad tid. Tokio II ser dock ut att vara för långt bak.

Övriga klasser väntas i mål i morgon tisdag.

I ORCi A Leder Swan 42 Regina 2.0. Bakom är det oerhört jämnt och mycket kan hända. Gissar att Carbonara gillar läget med slör mot Sandhamn. Carbonara är tia vid Hoburgen men på livelistan klättrar de uppåt. FoXy Lady kan få svårt att behålla sin pallplats.

I ORCi B är gänget på väg mot Hoburgen och det ser ut som Pro4u tappat sin ledning. Stormsteg, Absolute Blue och Reval café slåss om pallen. Valdemarsvik har en liten chans.

i SRS Doublehanded tappade Pac-Man och de större båtarna under natten vid norra Gotland, men jag tror de nu tar tillbaka lite då de inte behövde kryssa lika mycket nere vid Hoburgen som de mindre båtarna. Maxi 77 Any Day hade ledningen vid Fårö men får nog svårt att rå på Pac-Man och Wilma vid Hoburgen. Pac-Man trivs förståss bra i de mer öppna vindarna som nu råder upp mot Sandhamn.

I SRS A leder Wonderboo vid Hoburgen, men på livelistan är Altus Power i topp. Delvis på att de ligger före i spåret och därmed haft mer undanvind än Wonderboo. Arconorna L’Arc och Zelma jagar.

I SRS B har Silverfågel täten, både på resultatlsitan och livelistan. Men här är det tätt. Många är med i kampen. Shakira, Amarone och framför allt Matador jagar. SRS B har dock en bra bit kvar då ingen båt nått Hoburgen ännu.

Kvällens match är står dock mellan Britt-Marie och Hyundai om vem som kommer först till Sandhamn.


tangosailing.nu drivs av Niklas Qvarnström