Ballad vinner Classic – igen

För tredje året i rad tar Ballad hem segern i Classic. Trea i mål räckte till totalvinst. Detta var Ballads tolfte start i ÅF Offshore Race, därmed kan vi konstatera att Sparkman Stephens 63: an från 1952 i snitt vinner var tredje gång man ställer upp.

 - Grym besättning och bra vägval, så ser receptet ut, säger en nöjd Patrik Salén.

Ballad hade bara två slag genom hela den första bansträckningen genom skärgården ut till Sandhamn. Hon trivs bäst i vindar från 5 m/s, vilket hela årets race som minst kunnat erbjuda.

- Vi slog vid Alma, sedan fick vi ett eget spår på det slaget hela vägen ner till Visby. Ballads bästa bog är när vi får sätta spinnaker, vilket vi fick hela vägen upp tillbaks, säger skeppare Salén.

I likhet med de båtar som närmade sig Sandhamn i går kväll fick även Ballad problem med att vinden tog slut strax innan målgång.

- Vi visste att vi låg bra till, så det blev till att börja räkna när vinden dog runt Alma. Tursamt nog kom det en och annan pust och vi kunde ta oss i mål efter slagduell med Refanut.

Ballad ser ut att vara inne i ett vinnarstråk. Nu har de tre segrar i rad efter sju svåra år dessförinnan, då de inte fått till det alls.

Gaffelriggaren Asagao, från 1908, med ägaren Kjell Nilsson som skeppare kom tvåa i klassen. Trea blev den väldiga skärgårdskryssaren Beatrice Aurore med Fredrik Brodin som skeppare. Refanut blev fyra, endast en och en halv minut bakom Beatrice Aurore.