Dags för race

Stockholm och besättningarna i de 221 båtarna som ska delta i ÅF Offshore Race 2016 har vaknat till en vacker, stilla och frisk sommarmorgon. Nu ska KSSS klassiska kappsegling runt Gotland avgöras för 79:e gången.

Väderprognosen skvallrar om att det troligen blir en hyfsat snabb tävling. Söndagens vindar kommer mest från sydväst och kan vrida mot väst under eftermiddagen. Till en början blåser det mellan 2-4 m/s inne i Stockholm för att öka något under eftermiddagen ute i skärgården till 5-6 m/s. Under kvällen avtar det något ute vid Sandhamn. Men det kommer förmodligen att blåsa en del i årets race. Och det kommer med lika stor sannolikhet också att regna en hel del.

Det är alltså cirka tio båtar fler på startlinjen i år jämfört ned 2015. Det är också fler utländska båtar (cirka 45) från fler nationer. 2015 hade tävlingen tio länder representerad. I år är det 13. 

Första startskottet smäller klockan 11:00 sedan släpps fältet iväg, i grupper om cirka 20 båtar, med tio minuter mellanrum, efter principen; långsammast först. Allra sist (kl 13:10) startar de 17 äldre båtarna i Classic-klassen som "bara" seglar ned till Visby, där de vänder för att segla hem mot målet i Sandhamn. 

Håller prognosen så räknar vi med att ha första båt  i mål, troligen vid tidig gryning, på tisdagen. Gissningsvis en Calssic-båt.