Dags för tungviktaren Sandhamn Open

Till helgen är det dags för Sandhamn Open, en av årets första stora regattor i Sandhamn. Tävlingshelgen är, av tradition, betydelsefull för såväl seglare som funktionärer och inte minst för KSSS. Det är årets första regatta på Sandhamn och med sina varierande banor lockas många olika typer av båtar att deltaga.

Båtar som mäts enligt scoringsystemen SRS eller ORCi seglar dels banor av kryss-/länstyp och dels en längre nattsegling på omkring 100 sjömil. Dessa banor kommer att seglas utanför Sandhamn under helgen och detta vatten är i mångas ögon ett av de bästa att segla på, oberoende om det är en F-18 katamaran eller en 40 fots kölbåt.

Detta märks också på det fina deltagarantalet – i nuläget är 46 båtar anmälda till bankappseglingarna. Båtar av typerna X-35 seglar med X-99, J/70-båtarnas seglingar ingår i Grundig Cup och utöver det deltar F-18 och FarEast 28R i regattan. De allra flesta deltagarna kommer från klubbar i och runt Stockholmsområdet, men en båt, en FarEast 28R vid namn Eighty Eight med skeppare Yang Lee seglar för SSC, Shanghai Sailing Club.

Distansbanorna sker på öppet hav och i skrivandets stund är 29 båtar anmälda, alltifrån Dehler 44 till Farr 30. Vi ser bland annat också f.d. Europamästaren, hemmaseglaren Ralf Aspholm, med sin nya specialbyggda DataCom.

Den 11e, på lördag morgon, går det första startskottet på havet utanför Sandhamn och vi ser fram emot en fin tävlingshelg. Enligt väderprognoserna ser det ut att bli uppehåll med solchanser, åtminstone under lördagen, samt friska vindar mellan 7-9 sekundmeter på lördagen och lättare vindar om 5-7 m/s under söndagens seglingar.