DataCom

En av startfältet nyaste båtar är Datacom som är specialdesignad för att segla på Östersjön.

Datacom, en 39 fotare som kom hem till Sverige så sent som i maj i år, är anpassad till att segla i svenska vatten. Skeppare Ralf Aspholm berättar att masten, jämfört med sina australiensiska systerbåtar, är lite högre på Datacom då det ofta blåser lite mindre på Östersjön. Ombord på båten finns, utöver Aspholm, en besättning på nio man, där de flesta har seglat tillsammans innan. Trots designen och den luttrade besättningen är Aspholm, blygsam inför starten i ÅF Inshore Race imorgon.

- Imorgon ska vi bara försöka segla runt banan utan att förstöra något, det är planen. Känna lite på båten såhär i början, vi får inte förstöra några grejer och inte krocka. Sådana där detaljer.

Aspholm poängterar vikten i att lära känna båten innan de kan förvänta sig toppresultat och berättar att de har en spännande och intensiv tid framför sig.

- Imorgon seglar vi ÅF Inshore Race, på söndag går startskottet för ÅF Offshore Race och lite senare i juli går VM i Köpenhamn av stapeln. Och där emellan ska vi träna massor, säger Aspholm och ler.