”Den gladaste invigning jag varit med om!”

Den spontana kommentaren kom från Jonas Wiström, vd för teknikkonsultföretaget ÅF som gett tävlingen dess nuvarande namn ÅF Offshore Race. Han borde veta vad han talar om, det är trettonde gången han deltar!

Den officiella invigningen skedde på eventområdets stora scen. Många hundra deltagare och besökare var närvarande i en värmande kvällssol. Jonas Wiström, KSSS ordförande Staffan Salén och idrotts- och arbetsborgarrådet Emilia Bjuggren talade. Staffan Salén ville göra deltagarna medvetna om Gotland Runt-seglingens betydelse och attraktionskraft – med 11 båtar från Tyskland här, trots den närliggande Kieler Woche.

Idrottsborgarrådet betonade idrottens betydelse för att sammanföra människor från olika länder och att segling och vattensport är en naturlig del av huvudstadens profil. Det mest uppskattade inslaget var den flaggparad som presenterade de 13 närvarande nationerna. Varje land fick en välkänd musikpresentation i kort format och skeppare och delar av besättningen tågade upp på scenen, till publikens hörbara förtjusning. Nu börjar den riktiga folkfesten!