Det gäller att hamna rätt…

Att bygga en komplett arena för cirka 260 båtar med besättningar och upp emot 200 000 besökare mitt inne i Stockholm city är ingen enkel sak. 226 båtar seglar hela vägen runt Gotland och tillbaka med start på söndagen, och cirka 75 ekipage deltar i skärgårdsracet ÅF Inshore Race som seglas på lördagen. KSSS som en ideell idrottsförening ställer upp med omkring 120 funktionärer, det räcker en bit, men det arbete som Stockholms Hamnar lägger ner för att göra detta till en seglarfest är helt avgörande.

Vd Johan Castwall lever som han lär, ”vill att det ska hända mycket på Stockholms vattenvägar och vill stötta en citynära arenasport”, som han uttryckte det under den inledande presskonferensen.

Han gav också mer handfasta och konkreta exempel på hur Stockholms Hamn har bidragit till evenemanget: 500 meter pontonbryggor kan erbjuda 1 kilometer båtplatser. 5 kilometer mooringlinor och tre kilometer kätting tillsammans med 250 ton betongblock håller bryggor och båtar på plats. El och vatten tillgodoses med hjälp av 60 elskåp, drygt 1 600 meter kabel och 900 meter vattenslang. I andra ändan finns till slut en flytande, komplett avloppsstation.