Djupanalys: SRS Classic

Vi fortsätter vårt samarbete med Niklas Qvarnström och tangosailing.nu. Den första analysen handlar om Classic-klassen i ÅF Offshore Race 2016.

Det närmar sig! På söndag går starten igen för ÅF Offshore Race. Startlistorna dök upp under tisdagen, och då är det bara att köra igång med genomgången.
Först, ytterligare en båt är anmäld. Ryska Blagodarnost 2 kliver in i ORCi Big Boat. 228 båtar är det nu, men några brukar försvinna innan start.

Det är alltid riskabelt att förutse hur en kappsegling ska sluta. Speciellt över en vecka innan målgång. Vädret påverkar ju som bekant ganska mycket och prognoserna just nu är ganska varierande och osäkra. På tisdagmorgonen visade en del prognoser på vindar upp mot 17 m/s. Efter lunch ser det helt annorlunda ut med betydligt lättare vind, kanske till och med några klassiska Gotland Runt-bleken fram mot tisdagen.

Stor favorit i klassen är Saléns Ballad. Visserligen är Christer Salén ”utbytt” mot Patrick Salén, men det borde inte vara någon försvagning. De har vunnit två år i rad och innan det kom de tvåa 2013 och fyra 2012. I besättningen ingår bland annat rutinerade Lasse Linger och Klabbe Nylöf. En pallplats är given.

Wallenberg-båten Refanut är tillbaks efter en utflykt till England där de förra året seglade Fastnet Race. Där blev det en fin 14:e plats efter en lite trevande start. Refanut måste förståss räknas till favoriterna här.

En finsk deltagare finns i denna klass. Den Sparkman & Stevens-ritade 40-fotaren Pam som ju placerade sig skapligt förra året.  De drabbades dock lite av att vara en av de mindre båtarna när vinden avtog på slutet. Blir det jämna vindar så antar jag att Pam blir en båt för pallen.

Itaka, R10, är också en båt som ofta placerar sig högt. Trea förra året efter Ballad och Gerdny. Jag tror dock det blir svårt att vinna, men en plats runt tre till fem kan det bli.

Skärgårdskryssarna har jag inte nämnt. Detta för att jag från början räknade bort dessa då väderprognoserna tydde på hårda vindar. Tror inte en SK 95:a trivs så bra i 17 meters vind på havet. Men med de lättare vindarna som nu synd på kartorna kanske jag bör nämna någon av dessa. Då väljer jag SK 95 Britt-Marie som ju har lite mera undanvindssegel än SK 95 Gerdny.

På Gerdny seglar föresten jolletjejen Johanna Sommarlund som för ett par år sedan försökte sig på en satsning i 470 tillsammans med Trosa-seglaren Therese Antman.En annan seglare med anknytning till Trosa Båtklubb är Christian Harding. Han seglar på längsta båten i klassen, SK 150 Beatrice Aurore.

Äldsta båt på banan är Gaffelriggaren Eol som är byggd 1895. 121 år. Den tror jag inte har så mycket med täten att göra, om det nu inte blir tvärstopp för de snabba båtarna. Gaffelriggade båtar har jag sällan sett placera sig högt i resultaten. Här finns tre, Asagao, Eol och tyska Gudrun.

Skåne-båten Vandia, en 44 fots sloop med bara 1,144 i SRS skulle ju kunna tänkas vara något att tippa på. Känner inte till båten, men de är anmälda utan undanvindssegel och då lär det gå tungt på hemvägen från Visby om det inte blåser i ordentligt.

Måste jag då välja ut mina tre favoriter i klassen blir det följande: Ballad – Refanut – Pam

 


tangosailing.nu drivs av Niklas Qvarnström