Djupanalys: SRS Double Handed

Vi börjar väl det här inlägget med lite väder som jag brukar. Kulingen försvann och i stället är det nu betydligt svagare vindar på väderkartorna. Men det varierar en hel del mellan olika vädertjänster. Det kan vara bra att ha koll på de olika varianterna.

På Windyty.com visas sydvästliga vindar runt 4 m/s på söndag. Lite ökande och nordväst på natten till måndag. Fram på måndagen sydligt upp mot 9-10 m/s. Och på onsdagen ser det ut att lätta ur ordentligt igen. Ganska varierad vindstyrka under veckan.

Att segla Gotland Runt shorthanded är förståss en tuff utmaning. 350 sjömil. 23 båtar är anmälda med en hottad Maxi 77 som långsammaste båt och Bergström/Ridder-båten Pac-Man som snabbaste båt. Räknar jag rätt ska det skilja ungefär 18 timmar mellan dessa båtar i mål. På 18 timmar hinner vädret ändras en hel del.

Doublehanded-klassen innehåller också en hel del duktiga seglare. Kanske är det den hårdaste klassen på ÅFOR.

Maxi 77:an Any Day med Fredrik Arnryd och Thomas Brandvold tillhör inte nån av mina favoriter, även om de seglade riktigt bra på One Star-tävlingen nyligen där Fredrik blev trea. Men har de inte vindarna mot sig tror jag att de hamnar rätt högt upp ändå. Kul också att någon vågar ställa upp 2016 med en liten Maxi 77 på ÅF Offshore Race.

En annan förhållandevis liten båt är Dominant 95 Eländet från Oskarshamn. Eländet totalsegrade i våras på Seapilot 2star. Mycket undanvind var det då, och Eländet går bra på undanvind, men den kryssar skapligt också. Naturligtvis hör Eländet till favoriterna i klassen.

Från Trosa Båtklubb bidrar vi med Dehler 34 DD Funny Too med Anders Mathson och Niklas Svensson. Totaltvåa förra året på SeaPilot 2star. De hade det lite tyngre i år, men de vill gärna ha en del kryss på banan. Och blir det bra med kryss så blir Funny Too farlig.

Från grannklubben Södertälje BS kommer Sun Fast 3600 Groovie med Martin Dubois och Noel Barkelius. Om Funny Too vill ha kryss så ser nog Groovie-seglarna gärna att det blir öppna bogar banan runt. De vann klassen på SeaPilot 2star i år och blir en het utmanare här.

Västkustbåten Blur, J/111, med Peter Gustafsson och Pelle Pedersen har gott om sjömil de senaste åren. Bland annat var de över och körde Fastnet Race förra året med gott resultat. Peter seglar också en hel del singlehanded så att nu köra på två borde inte vara några större problem. Lite friska undanvindar tror jag Blur-gänget gärna önskar sig. Men jag tror de klarar sig hyggligt även på kryss.

Den stora favoriten i doublehanded-klassen borde vara B&R 38 Pac-Man med Jimmy Hellberg och Joakim Rodebäck. På undanvind, och då speciellt lite friskare vindar så är nog Pac-Man oslagbar, nästan. Ska man slå Pac-Man så ska man nog hoppas att det i alla fall blir några timmars kryss på banan. Både Hellberg och Rodebäck är ju rutinerade seglare som lagt många sjömil under kölen.

Det finns ytterligare några båtar man bör ha ett öga på. Arcona 400 Live med Fredrik och Axel Rydin. Trea förra året och flera bra placeringar i Seapilot 2star genom åren.En annan är Valicelli 42 She Devil som nästan alltid är med högt upp i listorna, men de har ännu inte nån seger på vare sig Seapilot eller på ÅF Offshore Race. Däremot har Thommy Sundström tagit en Gotland Runt-seger för många år sedan. Det var 2003 när han vann med Sun Fast 43 Herr Gårman.

Men om jag ska välja mina tre topp-kandidater blir det, utan inbördes ordning: B&R 38 – Pac-Man, Dehler 34 DD – Funny Too, J/111 – Blur.


tangosailing.nu drivs av Niklas Qvarnström