Fulla KSSS-segel under helgen

Sista helgen i maj har bjudit på en mängd olika aktiviteter i KSSS regi. Bland annat 101-åriga Saltsjöbadsregattan, kappseglingskurs i Saltsjöbaden, träningsläger för optimist i Ranängen, läger-förberedelser ute på Lökholmen, utbildning av hamnpersonal och mycket, mycket mer.

Saltsjöbadsregattan ägde, på sedvanligt vis, rum i Saltsjöbaden. Regattan är en av årets första för många deltagare och för engagerade funktionärer. Funktionärerna var ett toppengäng, ledda av OS-guldmedaljören Jörgen Sundelin under lördagen – klart det blev en toppeninsats!

Även vädret visade sig, för det mesta, från sin bättre sida i ett försommar-Sverige. Uppehåll mest hela tiden och riktigt fina solchanser och friskare vindar under åtminstone söndagen.

Lördagens seglingar bjöd däremot på lättare vindar och i den första seglingen hann endast X-båtarna över mållinjen inom maxtiden. För att åtgärda vindproblematiken kortades banorna och med tiden ökade dessutom vinden något.

Det var mycket vrid i de ostliga vindarna, men tre seglingar genomfördes i samtliga klasser. Lördagens något mulna väder sprack ändock upp lagom till After Sailen  med tillhörande seglingssnack som ägde rum på restaurang Holmens nya ponton med utsikt över hotellviken.

Söndagen hade mer vind till våra seglare, åtminstone var det toppnoteringar på runt sju sekundmeter, och även då ostliga vindar med en del vrid utåt Ingarölandet.

Under Saltsjöbadsregattan var det även premiär för X-Yachts Cup. I X-35-klassen var avståndet mellan båtarna tajt i matchracen och det var flera spekulanter på topplaceringarna. Mats Rimmö på New Escape gick vinnande ur helgens regatta med hela fem vinster. I X-99-klassen var det här den första regattan för entyp X-99 på många år – superkul att kunna introducera den klassen under Saltsjöbadsregattan! Båten Taxfree med skeppare Johan Andersson gick segrande ur helgens tävlingar.

För Neptunkryssarna ingår Saltsjöbadsregattan i Neptunkryssarcupen, vilket lockade ett fint antal deltagande Neptunkryssare. Med en andraplats och tre förstaplatser vann Blå af Afvund med skeppare Leif Bodinson i spetsen.

Även i Folkbåtsklassen var det tajt i toppen och just den här dagen var det inte mindre än fyra ekipage från Vikingarnas SS som slogs högst upp i listorna. Vinsten gick slutligen till Sjöjungfrun med skeppare Donald Bratt.

Bland Expresserna var det få poäng som skiljde ettan från tvåan men i slutänden blev det ändå Robert Ångström ombord på Shkval som knep segern före Staffan Hallberg på Hallberg Co.

I Drakbåtsklassen var åtta av nio båtar från KSSS och det var även KSSS i topp efter avslutade tävlingar. Jonas Wahlström ombord på Nanna stod högst upp på pallen efter avslutade seglingar. 

Ett stort tack till alla fantastiska funktionärer samt deltagande besättningsmedlemmar! 

Se samtliga resultat här: