Gamla gudar lever än

Eol är en gaffelriggad kutter byggd 1896 på västkusten som fyller 120 år i år. Hon är drygt 14 meter lång inklusive peke, nästan tre meter bred och väger sju ton. Skeppare och ägare är Fredrik Eriksson. Efter stor ombyggnad är båten nu förberedd för havskappsegling.

– Det är första gången som jag, besättningen och båten gör en havskappsegling. Vi vill visa att också äldre båtar med trärigg och segelplan med gaffel och toppsegel kan delta, säger Fredrik.

Tävlingen runt Gotland är en segling han följt i alla år och dessutom gillar han kappsegling. Han och besättningen tycker det är roligt att kunna vara med i Race Village och träffa andra seglare och få en fin segling ut genom skärgården. Han skickar också en inbjudan till allmänheten att komma förbi och titta på den unika båten och snacka segling.

Eol gör det ordentligt i sin premiär. Först blir det uppvärmning och justering av materiel och segel under lördagens inomskärssegling ÅF Inshore Race. Sen vila och natt och sen premiärstart i Classic-klassen. Vi hoppas att vindguden Aiolos som givit båten sitt namn är med på noterna och ger dem bra fart.