Hyundai först till Fårö Fyr

Redan kl 01.33 på natten mot måndagen rapporterade 100-fotaren Hyundai, som första båt, att man passerade Fårö Fyr.

- Cirka 40 båtar har passerat Gotska sandön, nästan alla går öster om. Några har gjort ett krysslag, men nu verkar alla kunna sträcka och eventuellt släppa lite på skoten. Många båtar gör 7-8 knop. Hyundai gör 11 och har kurs mot Östergarn, berättade Calle Hennix ombord på Hyundai.

Bertil Söderbergs Hyundai är som väntat först. Och det är man trots att man seglade fel och gick ut Korsösund innan man upptäckte sitt misstag, gick tillbaka och seglade rätt.

Redan innan mörkret kom igår kväll så fanns inga tävlande båtar kvar i Skärgården. Bland de sista båtarna ut ur skärgården var Rambler som passerade Korsöhalsen kl 20:41. De konstaterade dock att de inte var sist – men var även ödmjuka nog att erkänna att de inte heller låg först.

- Varmt mål för hela besättningen och äntligen vila för vissa efter skärgården. Kapten och senaste förvärv tar första vakten inför natten med en underbar solnedgång i aktern. KSSS Race Control rapporterar att vi för närvarande ej är sist men att vi inte heller ligger i täten, rapporterades från Rambler.

Runt kl 07:00 loggade de sista båtarna i fältet runt 5-6 knop norr om Gotska Sandön. Men nästa alla var förbi och de flesta hade även passerat Fårö Fyr och seglade längst med den gotländska ostkusten. Då blåste det 2-3 m/s vid Gotska Sandön och runt 5 vid Fårö Fyr.

Längst fram var Hyundai på väg att rund Hoburgen i ensamt majestät.

Samtidigt var SK150:an Beatrice Aurore, som första båt i Classic-klassen på väg att runda i Visby i cirka 9 knop.