KSSS Blogg: 79 years and counting...

Så kan vi lägga den bästa upplagan av ÅF Offshore Race till handlingarna. Den uppmärksamme kan konstatera att jag skriver det varje år och det fina är att det stämmer!

Låt oss ta det från början:

- Antalet deltagande båtar dvs våra kunder ökade i år till cirka 230 (brukar falla ifrån någon före start). Även antalet utländska båtar ökade där vi hade cirka 45 stycken från 12 olika länder bland annat Irland, England, Tyskland och Holland. Antalet båtar från den svenska västkusten ökade vilket är en målsättning vi haft. Jättekul och ett fint kvitto på att tävlingen har ett gott rykte och väcker intresse.

- Etableringen inne i Stockholm var den bästa hittills. Bra utställare, bra catering, prova på verksamhet, högklassig underhållning mm mm. Det är också uppenbart att segling drar mer publik än triathlon..

- KSSS-maskinen är nu ytterst välsmord, allt ifrån race-office, säkerhetskontroll och information fick mycket beröm från seglarna som också givit oss en hel del input på potentiella förbättringar inför racet. Exempel på förbättringar är en smidigare säkerhetsprocess och SMS-rapportering av position (istället för VHF).

- Bra med vind! Alla båtar föredrar ju olika förhållanden men bleke i skärgården vill ingen ha. Fina sydliga vindar fick dock ut flottan i rekordfart till Alma. Även därefter gick det snabbt i och med det blev så lite kryss. Faktum är att Hyundai hade slagit banrekordet (trots att det är från tiden före ÅFOR utan skärgårdsseglingen) om man inte haft en smärre malör. Nu missade man det med några minuter.

- Ett Sandhamn som visade sig från sin bästa sida. Eftersom många båtar kom in tidigt fick de gott om tid att upptäcka detta Seglingsmecka lite bättre. Slutligen blev det dags för sociala evenemang av alla de slag: Classicmiddag, Regattamiddag, barbecue osv där glada seglare kunde byta mer eller mindre häpnadsväckande historier med varandra.

Och hur gick själva tävlingen? Regina 2.0 med min företrädare Jacob Wallenberg vid rodret vann ORCi medan Jimmie Hellberg i Pac Man vann SRS trots att de bara var två ombord. Stort grattis efter mycket starka prestationer.

I Classic-klassen som seglar ner till Visby och vänder vann Ballad med undertecknad ombord för tredje året i rad. En kombination av en bra besättning, bra vägval och för båten gynnsamma vindar (ingen bonnkryss, inget stiltje) har spelat oss i händerna. Fast vi hade hjärtat i halsgropen på väg in från Alma när vinden i princip dog helt. Tack vare några vänliga puffar lyckades dock vi, Refanut och Gerdny knega oss i mål till slut.

Slutligen återstår att tacka vilket är en glädje:

Först ett tack till alla funktionärer med tävlingsledare Håkan Andersson i spetsen och vårt kansli som möjliggjort genomförandet av ÅFOR. Ni är det fundament på vilken klubbens 186-åriga verksamhet vilar. Ett gott betyg den här gången var att många av de utländska deltagarna meddelade att det här är den bästa regatta de varit på någon gång, någonstans.

Ett tack också till våra partners. Det nya avtalet med ÅF och Stockholms stad säkrar tävlingen i minst tre år till och är ett fint kvitto på vad vi byggt tillsammans. Även alla övriga partners stora och små vill jag passa på att tacka, ingen nämnd och ingen glömd (men de finns på hemsidan om ni är nyfikna!!).

Slutligen ett tack till alla seglare som lägger tid, engagemang och resurser på att delta i vad vi uppfattar är den ledande havskappseglingen i norra Europa. Vi hoppas och tror att ni är nöjda. Finns det något ni tycker vi kan göra bättre till nästa år så hör av er.

Och apropå nästa år: år 2017 är det 80-års jubileum av de första seglingarna runt Gotland i KSSS regi (1937 hette de Visbypokalen och vanns för övrigt av min farfar Sven Salén i båten Havsörnen). Vi utlovar att 2017 års upplaga kommer att bli något alldeles extra och ser fram emot att se er där!

Och har du inspel eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig påstaffan.salen@salenia.se

Med det vill jag önska er en härlig sommar med sol, värme och segling.

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet