KSSS Team Opti – Sommarblogg

”Fridens liljor”, så avslutade Anton Dahlberg sitt peptalk för optimisterna. Det är ett ovanligt uttryck som enligt Wikipedia är en förkortning av ”Må fridens liljor kanta eder väg”, en fras om lycka och välgång i livet.

För mig har frasen blivit en sportslig metafor för idrottens stora utmaning. Kampen mot mig själv. Som idrottsman måste jag konstant utmana mig själv, utvecklas och söka nya lösningar. Med det kommer förväntningar och krav på resultat. Nyckeln är att hitta ett mentalt tillstånd där jag kan utvecklas och prestera i harmoni. Fridens Liljor är för mig en påminnelse om vikten av denna insikt.

Med denna filosofi i ryggen har KSSS yngsta seglare mött sommarens utmaningar. Totalt 16 seglare kvalificerade sig i våras till Sveriges representationslag. I och med detta blev de berättigade att delta på NM, EM respektive VM.

Först ut var VM-laget som från KSSS bestod av Rasmus Granzin och Hedvig Liljegren. Mästerskapet gick av stapel i Vilamoura, Portugal och var seglarnas första internationella mästerskap på världsnivå. Portugisisk värme, ett vasst startfält och ett spektakel till arrangemang var som att kliva in i en ny värld, enligt utsago. Jag kan inte annat än vidhålla att det måste ha varit en otrolig erfarenhet vilket inte minst märks på hur nöjda och hungriga Hedvig och Rasmus är efter hemkomst. Resultatmässigt tyckte båda att det fanns mer att hämta men som tränare är jag nöjd. Hedvig var 10:e tjej med Rasmus tätt efteråt i totalresultatet.

Några veckor senare VM var det dags för EM-laget att åka till Crotone, Italien där jag själv deltog som coach. För KSSS seglade Hugo Wigh, Lova Forssén, Calle Lagerberg, Hugo Liljegren och Simon Granath. Även i Italien var det varmt men en lika stor utmaning var motståndet. Italienarna var både galna och duktiga och blev bästa nation. Sverige gjorde också bra ifrån sig och hamnade bland de fem bästa nationerna av de 43 som deltog. EM-laget anlände en vecka innan mästerskapets början för att kunna göra sina förberedelser i lugn och ro. Dessa bestod av en blandning av hård träning, bad i pool och italiensk glass. Överraskande nog skulle det visa sig att vinden var svag under träningsveckan men uppemot 16 m/s när tävlingen väl drog igång. Bäst på EM lyckades Calle Lagerberg som seglade in en fin 6:e plats.

Sist men inte minst var det NM som seglades i Horsen, Danmark. Där deltog Tindra Forssén, Hannah Maurer, Albert Norlén, Erik Norlén, Oscar Löfgren, Sofia Levin Håkansson, Melker Brenton, Line Thunman och Ludde Löhr från KSSS. Kompletterade av inte mindre än fyra topptränare åkte Sverige dit med blodad tand. Dessvärre skulle två av fyra seglingsdagar sluta i stiltje och inställda seglingar. Trots stolpe ut lyckades KSSS kapa hem flera topplaceringar. På damsidan seglade årets svenska mästarinna, Tindra Forssén, hem en silvermedalj. Lagkamraten Hannah Maurer avslutade sitt sista fleetrace i optimistkarriären med en spik och det skulle räcka till en 4:e plats. För herrarna var striden minst lika hård. Melker Brenton fick till det och slutade 4:a tätt följd av Ludvig Löhr 5:a.

Sommarens framgångar kan till stor del tillskrivas Björn Herrmann, KSSS tidigare topptränare som numera är bosatt i Kalifornien. Vi hoppas på hans återkomst i framtiden.

Jag vill också välkomna och presentera Tomek Dziendziel som tar över Björns roll. Tomek är ett nyförvärv från Polen där han har arbetat flera år med att träna optimister på hög nivå. På lagledarsidan har Anna Forssén tagit över manteln efter Niklas Norlén (2014) och Jörgen Wigh (2015). Vi tackar dem båda för deras insatser. Vår nya trio kommer bli ett bra team och schemaarbetet för hösten har redan satts igång.

Nu har seglarna fått vila i ett par veckor och nästa vecka kör vi igång igen med siktet inställt på Lag-SM, Polska Mästerskapen och Malta Euromed.

Fridens liljor!

//Ton Thörn, coach KSSS

 

Totalresultaten för sommarens mästerskap finner ni nedan:

VM
EM
NM
EM-film