KSSS ungdomar på träningshelg med Blixt Pro Sailing

I helgen som gick fick duktiga KSSS ungdomar chansen att köra en träningshelg med ett lite större redskap än de vanligtvis är vana vid. Helgens Clinic var ett sammarbete mellan KSSS träningsverksamhet och Blixt Pro Sailing team. Plattformen man använde sig av var Blixt Pro Sailings egen TP52:a.

Att få chansen att träna i en racebåt modell större med samma upplägg som man har när man kör träning i en jolle fick ett gäng seglare känna på i helgen. Åtta stycken ungdomar tog chansen att lära sig från grunden hur man hanterar en stor racebåt. 

Ombord fanns Thomas Blixt och delar av hans besättning som coacher för seglarna. Coacherna tog verkligen chansen i den lätta vinden att lägga en bra grund för hur man skall segla en stor båt där man grundligt gick igenom handgreppen och hur man agerar på olika possitioner. Detta gjorde att att seglarna snabbt hittade rätt och kunde börja jobba och testa sig fram under coachernas guidning.

- Det har verkligen varit en rolig helg för vårt team att få träna med ett gäng ungdomar som verkligen är på och vill lära sig, säger Thomas Blixt

-Tack vare att vi inte hade så mycket vind så fick vi chansen att i lugn och ro lära seglarna från början hur de skall hantera båt och material på bästa sätt utan att det är för mycket last på grejorna. Utvecklingskurvan var brant när vi väl fick vind och kunde börja segla och nöta manövrar. Det var imponerande att se seglarnas sätt att ta sig an uppgifterna ombord och hur snabbt ungdomarna lär sig och snappar upp hur de skall få båten att segla fortare, fortsätter Thomas.

Helgen var ett första steg i att på sikt skapa fler ben i KSSS träningsverksamhet.

- Att på sikt skapa en plattform inom KSSS där de som vill även kan få träning i att segla stora båtar med allt vad detta innebär är en målsättning från vår sida, Säger Anders Bengtsson som ansvarar för KSSS träningsverksamhet.

- Jolleseglingen kanske inte passar alla utan vi kanske på detta sätt får möjlighet att hitta och lära upp allt från bra fördäckare till trimmers mm. samt ge dom självförtroende, kontakter och förutsättningar att få in foten i dörren lite lättare. Nu skall vi utvärdera helgens clinic som var lite av ett test för att sedan börja jobba mot hur vi kan få till ett sådant spår som löper mer långsiktigt över tid. fortsätter Anders.