Nyheter

Nautiska Racing förlorade VM-guldet!

2016-02-01 - Matchracing Björn Hansen och hans team Nautiska Racing tog tredjeplatsen när VM-finalen i Match Racing avslutade i Malaysia i helgen. Men de vann ingen bronsmedalj, de förlorade guldet – tycker de själva.

- Ja, det känns faktiskt så. När vi vaknade i morse så hade vi precis lika stor chans som både Ian Williams och Taylor Canfield att ta hem guldet. Tyvärr förlorade vi semifinalen mot Ian med 3-0 och därmed försvann drömmen om guldet, berättar Björn Hansen som tillsammans med Gustav Tempelman, Phillip Kai Guhle och Mathias Bredin representerade Sverige och KSSS under VM-finalen i Matchracing i Johor, Malaysia.

Förutsättningarna inför VM-finalen var enkla. Teamet bland Williams, Hansen och Canfield som slutade högst i resultatlistan i Malaysia skulle bli världsmästare 2015/16. Alla dessa team tog sig också till kvartsfinal i regattan efter att ha placerat sig 1:a (Canfield), 2:a (Williams) och 4:a(Hansen) under grundomgången. Svenskarna tog sig snabbt till kvartsfinal efter att ha slagit danska Volvo Ocean Raceseglaren Sehestedt med 2-0. I övriga kvartsfinaler var det jämnare och när mörkret föll igår och tidsgränsen för kvartsfinalernas genomförande nåtts, var det oavgjort i samtliga tre efter att arrangörerna förgäves väntat på vind mellan monsunregnen. Detta innebar att Williams, Canfield och schweiziska Monnin kvalificerade sig för semifinaler tack vare sina resultat i grundomgången.

Canfield valde, som grundomgångsvinnare, Monnin som sin semimotståndare och slog också schweizaren med 3-0. Detta lämnade Nautiska Racing att ta sig an femfaldiga världsmästaren Ian Williams.

- Vi fick stryk ”fair and square”. De startade bättre, tog varenda skift och var snabbare. Det var en riktig käftsmäll och vi var riktigt deppade efter att ha förlorat vår chans att vinna VM utan att ge dem en riktig match. När vi sedan kollade på finalen och såg Williams krossa Canfield med 3-0 så insåg vi att britterna hade en sån dag när allt stämde. De imponerade otroligt mycket och det är bara att lyfta på hatten för värdiga vinnare fortsätter Björn.

Team Nautiska vann matchen om tredjepris mot Monnin med 2-0 och fastslog därmed det faktum att de tre toppteamen i VM-finalen också blev de som dominerat VM-serien hela året. 

- Vi är otroligt besvikna att vi inte tog chansen att plocka hem det här men samtidigt kan vi bara konstatera att Williams var klassen bättre än oss andra idag. Ge oss några dagar att smälta detta så kommer nog bronset att smaka bättre än just nu, avslutar Björn Hansen som också vill passa på att tacka för allt stöd teamet fått hemifrån under veckan på sociala medier och annat. 

Resultat Monsoon Cup, Malaysia:

 1. Ian Williams, Team GAC Pindar, GBR
 2. Taylor Canfield, Team US One, ISV
 3. Björn Hansen, Nautiska Racing, SWE
 4. Eric Monnin, Team Sailbox, SUI
 5. Joachim Aschenbrenner, Aschenbrenner Racing, DEN
 6. Nicolai Sehestedt, Team Trifork, DEN
 7. Phil Robertson, Waka Racing, NZL
 8. Johnnie Berntsson, Berntsson Racing, SWE 

Slutresultat VM i Matchracing 2015/16:

 1. Ian Williams, Team GAC Pindar, GBR, 142 poäng
 2. Taylor Canfield, Team US One, ISV, 132
 3. Björn Hansen, Nautiska Racing, SWE, 130
 4. Phil Robertson, Waka Racing, NZL, 100
 5. Keith Swinton, Black Swan Racing, 96
 6. Eric Monnin, Team Sailbox, SUI, 96
 7. Joachim Aschenbrenner, Aschenbrenner Racing Team, DEN, 92
 8. Reuben Corbett, Corbett Racing, NZL, 76