PAC-MAN i täten – Furioso bröt

Jimmy Hellberg och Joakim Rodebäck ombord på PAC-MAN var första båt ut ur skärgården i årets race. Strax innan kl 17 passerade de Sandhamn och satte kurs söderut. PAC-MAN som vann hela racet i SRS i fjol seglar i år dubbelhanded.

Det blev en riktigt snabb resa ut från Stockholm i sydvästliga vindar som vred mot väst och på Kanholmsfjärden blåste det som mest 8-9 m/s. Vindprognosen för natten vid Gotska Sandön är vind mellan sydväst och väst runt tre m/s.

Samtidigt som PAC-MAN lämnade skärgården låg sista båt EOL i höjd med Vindö Ström. EOL är också startfältets äldsta båt med 120 år på nacken.

På den övergripande ”leaderboarden realtime” var det Jacob Wallenbergs Regina 2.0 i ledning i ORC A. I ORC B ledde Pro4u. I Classic klassen var familjen Saléns Ballad i ledning.

Estländska Furioso, som tidigare vunnit ÅF Offshore Race under namnet Camilla, blev första båt att bryta årets race.

Tävlingsledaren Håkan Andersson förklarar varför Furioso redan brutit:

- Två båtar seglade bredvid varandra och kämpade om vinden så att båtarna lutade mot varandra och den ena masten gick in i Furiosos storsegel som skörade. Vad vi vet skedde detta strax innan Kanholmsfjärden. Ingen är skadad och Furioso ligger nu i Sandhamn, säger Håkan.