PAC-MAN tuggade i sig motståndet i år igen

Fältets rundaste båt, PAC-MAN, gjorde det i år igen. Totalseger i SRS-klassen 2016. Denna gång seglades hon double handed med Jimmy Hellberg som skeppare och Joakim Rodebäck som besättningsman. Det är inte så litet imponerande att man lyckas vinna med två personer, även om det finns extremt mycket segling i var och en.

Nyckeln till årets race var enligt Jimmy att hon lyckades ligga i framkant av alla skiften. Det började redan i söndags inne i Stockholm.

- Vi känner båten och dess hemligheter utan och innan. Det gör att vi trimmar i alla vindar för att göra varje meter snabbare. Vi kom fort loss i starten och hade sedan fri vind genom hela skärgården. Det gjorde att vi kunde planera alla segelbyten hela vägen ut.

PAC-MAN var klart först ute vid Sandhamn och kunde dra fördel av detta. Man sträckte ut hela vägen ner till Gotska Sandön och valde där att slå ett par gånger för att kunna gå närmre land på ostsidan av ön. Klasskonkurrenterna gick längre ut till havs där vindarna inte var lika gynnsamma.

- Vi fick leta big boats att raca mot vägen ner mot Hoburgen för att känna tävlingsnerven. Det var några stickslag ner innan vi rundade och fick södern i ryggen. På väg upp mot Visby kunde vi skicka upp vår code 1, ett buksegel, som ger bra skjuts.

Norr om Visby fick PAC-MAN runt 10 m/s och fina surfar hela vägen upp mot Alma. Att två personer seglar den långa sträckan innebär en del utmaningar.

- Fram till Visby hade vi delat på jobbet, en som trimmer/taktiker och en som rorsman. Men hela vägen därifrån och upp kunde vi ta varsitt pass. Det var så öppna bogar att vi kostade på oss att ta igen litet sömn.

Det låter som ett drömupplägg där det mesta gått rätt, men det håller inte Jimmy med om.

- Nej då, det finns alltid detaljer att förbättra. Till exempel har vi haft dålig disciplin med maten. Ingen av oss orkade gå ner och göra lagad mat, så det har varit litet youghurt och godis mestadels. Sedan måste jag säga att vi haft mycket tur med vridningarna och att vi var snabbt ut ur skärgården också. Nästa gång kan det bli tvärtom. Det är det som gör seglingen så speciell.