Plantskola för kvinnliga skeppare

Team Avantime träffades för första gången den 25 april i år. Skeppare är välmeriterade och rutinerade veteranen Pia L´Obry. Besättningen valdes ut efter att ha svarat på en efterlysning av kvinnliga seglare i KSSS Aktuellt.

Teamet beskriver racet som intensivt med högt tempo och berättar om de vackra varma nattimmarna och fantastiska förhållanden in mot Visby. Innan Hoburgen låg de på kryss. Sedan kom vinden från ett annat håll när de rundade Hoburgen och de kunde släppa reven och segla iväg. 

– Det var racets bästa timmar, att stå på rodret och göra 12 knop i perfekta surfförhållanden och se Visby i solnedgång. Det var grymt säger Mathilda Netje, Rorsman.

Det höga tempot på året race innebar att det inte fanns någon slacktid alls.

– Det var på med kläder, ut och kör och håll din position säger Anna Ziesnitz, Trim.

I tävlingen pågår det alltid flera mindre race med båtar i närheten som man tampas med. Team Avantime nämnde att de ofta såg X-35 Valdemarsvik och finländska Finngulf 41 Speculator. Stor glädje ombord var det i alla fall när de seglade upp bredvid First 36.7 Team Pro 4 U vid Hoburgen – då togs det flera fina selfies med konkurrenten i bakgrunden, ”de är ju världens bästa amatörlag”.

Skepparen Pia L´Obry tycker att det varit fantastiskt kul och härliga seglingsförhållanden: 

– Vi har upplevt nästan alla seglingsförhållanden och alla bitar i havskappsegling. Det var mycket manövrar i början och intensiv skärgårdsegling med spinnaker. Alla har hittat sin plats och axlat sitt ansvar.

KSSS satsning på en tjejbåt i år har gett utdelning. Samtliga i besättningen vill segla ÅF Offshore Race igen och ungefär hälften kan tänka sig att bli skeppare. Det bådar gott för nästa år.