Sandhamnsregattan – snart smäller det

Nu pågår registreringen av deltagare i Sandhamnsregattan 2016 presenterad av Resevaruhuset. Enligt tävlingsledaren Eva Holmsten är det full fart och gott humör överlag. Väderutsikterna är relativt goda, mojnande vind men bra fart i morgon, 6-9 m/s SSV.

Drakarna kommer att segla på banor ute till havs, öster om Sandhamn. Classicbanornas dragning får vänta tills i morgon torsdag, meddelas på skepparmötet strax för klockan 10. Time up för Drakarna är klockan 12.00, första varningssignal klockan 13.30. Klassikernas varningssignal är klockan 11.30.

Patrik Salén är Bankappseglingskommitténs ordförande och den som år 2013 återförde Drakklassen som en del av Sandhamnsregattan.  Det finns flera faktorer som bidrar till att båttypen och klassen är unik, enligt Patrik:

- Drakens ursprung från 1928 och den gamla enkölsformen funkar fortfarande, det är unikt. Klassen har varit olympisk, men försvann 1972 vilket kanske var en räddning eftersom olympiaklasser ofta tenderar att bli extrema. Båten är trailerbar och rimligt ekonomisk att hantera och driva.  Draken är en av världens största entypsklasser och brukar samla mellan 90 och 100 deltagare på de stora internationella regattorna. Dessutom är vi bara tre ombord – blir lättare att fixa besättning, säger Patrik!

Patrik seglar som taktiker på Lumme, byggd 2011. Det är en minst sagt kompetenstung besättning. Utöver Patrik finns där KSSS ordförande Staffan Salén, samt Olle Jo Johansson - olympier och America´s Cupseglare, svensk mästare i Drake 2012, Europamästare i 470 1976 och mycket mer…