Silver för Adam Holm vid Kona-VM

Efter fem intensiva racingdagar i Kona-VM i Florida Keys, lyckades det svenska vindsurfingesset Adam Holm från KSSS säkra en silvermedalj på samma poäng som segraren, holländaren Huig-Jan Tak. En försmädlig svartflagg var allt som skilde dem åt. Adams pappa, Björn Holm, seglade dessutom in på en fin femteplats.

Mästerskapet avgjordes på ön Islamorada i Florida Keys där många internationella mästerskap har avgjorts genom åren. Totalt deltog 107 seglare från femton länder och fem kontinenter under mästerskapets fem dagar. Det var ett riktigt hårdvindsmästerskap. Den flesta av seglingarna avgjordes i vindar upp mot 15 m/s. Adam Holm visade sig bemästra de svåra förhållandena väl och tog fem så kallade bullets av tolv möjliga med en total resultatrad på 1-1-2-2-1-2-2-1,5-1-3-63 BDF-1-2. Hans nettopoäng var den samma som vinnaren Huig-Jan Tak.

- Självklart känns det tufft att falla på mållinjen. Jag var här för att vinna. Ändå känner jag mig full av energi. Det är det bästa VM som jag deltagit i, med den bästa konkurrensen. Jag vet också att det kommer fler chanser och då kommer jag att ta dem, säger Adam Holm.

22-årige Adam har trots sina unga år en lång rad av framgångar inom Kona One-klassen. Redan som 18-åring vann han VM-guld då mästerskapet avgjordes på Kanarieöarna. Två år senare lyckades han bärga EM-guldet i hård konkurrens på vattnen utanför Båstad. De senaste åren har han varit helt fokuserad på sin OS-satsning i RS:X-klassen. Han lyckades erövra en nationsplats men kunde inte övertyga SOK om att få åka.

Holländaren Huig-Jan Tak knep guldet med minsta möjliga marginal. Han vann det tolfte och sista racet och det var vad som krävdes för att han skulle knipa guldet för Adam trots att de hade samma nettopoäng.

-Jag känner mig väldigt glad. Det har varit ett toppmästerskap. Vi kämpade till sista millimetern och jag hade turen på min sida. Det är mitt första Kona-VM så jag värderar segern väldigt högt. Jag vill verkligen nämna Adam Holm och det var ett privilegium att få tävla mot honom. Han är inte bara en toppseglare. Han är också ett föredöme på och utanför banan, säger guldmedaljören Huig-Jan Tak.