Sju svenska seglare jagar medaljer

Idag (fredag) invigs OS i Rio de Janeiro och på måndag 8 augusti drar OS-seglingarna i gång. KSSS har tre båtar och fyra seglare på plats för att vara med och försvara Sveriges stolta seglartraditioner som gett nationen totalt 35 OS-medaljer genom åren. Endast Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer.

Kvalificeringskraven från Sveriges Olympiska Kommitté har varit tuffa. Men det betyder också att samtliga svenskar kan vara med och slåss om medaljerna i sina respektive klasser.

- Vi har en mycket homogen trupp. Seglarna är något så när på samma nivå. Vi har ingen superstjärna, men alla har chans på medalj. Ingen av våra konkurrenter skulle kalla oss favoriter, snarare outsiders. Och det är vi gärna, säger förbundskapten Magnus Grävare.

I Laser Radial är Josefin Olsson ett stort medaljhopp och hennes senaste år har inte inneburit att förväntningarna minskat. Josefin vann världscupavslutning i Dubai 2015 och har vunnit både VM- och EM-silver i Laser Radial. I London slutade hon på 18:e plats i klassen. Nu ska det bli bättre.

- Josefin har fler gånger visat att hon tillhör världseliten och precis som Lisa och Hanna så kan hon vinna. Det är väl sex seglare i Laser Radial som är mycket jämna och alla kan vinna. Det här är kanske den jämnaste klassen.

I Laser har Jesper Stålheim seglat upp som en av favoriterna efter att han vann EM i mars.

- Jesper har imponerat den senaste månaden här i Rio. Och han har seglat fort i de lätta vindarna - fortare än någonsin tidigare. Jesper kan komma allt mellan etta och sexa. Det här är en vidöppen klass.

I 470 finns den mest rutinerade av de svenska seglarna i form av Anton Dahlberg som gör sitt tredje OS – den här gången med gasten Fredrik Bergström som debuterar i olympiska spel.

- Anton och Fredrik har kanske inte ett lika bra år bakom sig som de andra i truppen. Men de har kapacitet att vara med i toppen och är nöjda med både träning och förberedelser. Deras målsättning är definitivt en medalj – det vill säga samma målsättning som alla andra i truppen har, säger Magnus Grävare.

Förutom de fyra KSSS-seglarna representeras Sverige av Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49erFX och av Max Salminen i Finnjolle