Nyheter

Team Gunvor avslutar på topp i Marseille.

2016-10-18 - America's Cup Tio dagar i himmelriket fick vårt KSSS Artemis Youth AC team, att helt själva forma sin tävling och träning i den sista GC 32 touren i Marseille. Killarna med skippern Gustav Pettersson och rorsman Rasmus Rosengren i täten gör nästan det omöjliga. Klipper in två tvåor i de sista två racen helt respektlöst.

Besättningen bestående av Marcus Anjemark(49er), Julius Hallström(49er), Fritiof Hedström(49er), Axel Munkby(M32) och Eddie Klemets, förutom herrarna nämnda i ingressen görs en otrolig insats. En insats som gör att de ser ut som proffs mot de bästa tänkbara motståndet. Utmaningen mot Frank Cammas i de sista två racen var en njutning från coachbåten.

Orosmomenten ligger i när vinden kommer upp  närmare tio meter och tekniken inte är "där" i de avgörande momenten. Trångt i gaterna, sena manövrar pga att det blir för tight i vissa situationer och båthandlingen inte riktigt finns där, än. På den avslutande dagens fem race ledde de fyra av racen vid första korken efter perfekt timing och bra fart off line. Att sen lägga gippen på layline blir en stor "gamble". Båtens förmåga att gå 30 grader lägre vid minsta vindökning i enstaka byar, eller 30 grader högre vid minsta vindminskning på undanvindarna gör otrolig skilland på layline mot den nedre gaten. Dessutom seglar båten många meter på kort tid, så det blev tufft för oss att komma "rena" ut ur gaten. De sista två racen kom det rätt, då "the others where gone" sort if speak.  Sista racet blev riktigt rafflande när de utmanade självaste Frank Cammas i en duell. Tyvärr gick den sista vänster skruven, uppe vid kryssmärket till Cammas fördel. Båda båtarna låg under babords lay, men vred upp vänster så  frassen fick layline och kom runt korken, medans vi fick två stagvändningar extra. Sur rackare där.

Det blev stor skillnad denna gång mot när vi var med på Mallorca. Killarna hade med sig mycket mer katamaranträning genom M32 an och mothsegling på hemmaplan. Mer racing skills genom  att segla i M32 cirkusen. Dessutom  var vi helt "själva" med "all calls" den här perioden. Vi fick  ett fantastiskt stöd av de båtansvariga John Russell och Nils Åkervall som såg till att vi var och blev "on track" hela tiden med båten. Thanks boys!

Efter nio seglade race hamnade killarna på en åttonde placering av tio båtar, men med den erfarenheten vi tar med oss efter de här två tävlingarna så är vi verkligen på spåret mot Youth Americas Cup i mitten av juni nästa år.

Stay tuned

Björn Johansson