Nyheter

Tjejerna tar ton igen

2016-08-31 - Elit Denna gång på Junior VM i 49er FX. Det blev en lång dag på Ijsselmeersjön utanför Lelystad, i Holland. Fantastiskt sommarväder gjorde det svårt för vinden att få lite fart. 49er- klassen fick iväg sin första start i vind mellan 2-4 knop.

De flesta av våra killar fick en klar uppfattning om att det kom vänsterpuffar som skulle hämtas och alla fyra båtarna rundade upp topp 15, men sen vågade inte alla lita på samma sida på länsen och andra kryssen utom Hann...es Westberg/ Albin Boman som drog in en bra fjärde plats i mål. Därefter dog vinden ut helt och kom tillbaka i småpuffar innan den lovade grund riktningen kom in med nya 5 knop. Killarna blev lite för försiktiga i starterna.

Det blir svårt att segla igenom fältet på så korta kryssar konstaterar Emil Järudd, som inte alls kom till sin rätt i dagen tre race.

Först vid fyratiden fick tjejerna sin chans att beträda banan. Fyra race skulle genomföras och vinden kom upp till starka 8 knop men lika puffigt som innan. Klara Wester/ Rebecca Netzler drog in en elfte plats och Vilma Bobeck/ Malin Tengström en 14. Vilma och Malin gjorde sen ytterligare ett bättre race och kom 6 som därmed placerar tjejerna på en 6 e plats totalt efter första dagen.

Det känns jättekul, säger Vilma och Malin som inte visste överhuvudtaget var de stod i konkurrensen efter en väldig kort tid tillsammans i båten FX.

Imorgon kör FX klassen först och 49er på eftermiddagen. FX kör fyra race och killarna lika många. 10 race genomförs innan det blir uppdelning på det nya formatet. Väl där topp 8-15 seglas semifinal i bäst av tre race där den bästa båten seglar in sig till en finalomgång. Tre nya race väntar mot de andra topp 7 som kvalar in direkt i guldfinalen. Alla poäng stryks när man väl kvalat in i semin. Däremot tar man med sig sin placering in i finalen där den som vinner semin får med sig en 8:a.

Tre nya race i guldfinalen plus den platssiffra man tar med sig in från grundomgången
Bra system, ja det är i alla fall något nytt att bita och vi biter hårt.

Resultaten hittar du på www. 49er.org

Stay tuned

Sverigebarometern efter dag 1
6. Vilma Bobeck/ Malin Tengström, 49er FX
7. Hannes Westberg/Albin Boman, 49er
9. Klara Wester/ Rebecca Netzler, 49er FX
16. Fabian Bergman/Hugo Christensson 49er
20. Edvin Gipperth/Dennis Fonseca Karlsson, 49er
24. Emil Järudd/Julius Hallström, 49er
30. Teodor Kraft/ Simon Alm, 49er FX

/Björn johansson