Tre gånger Holm i Kona-VM

På lördags inleds året Kona-VM i Islamorada, Florida. Med över 100 deltagare från fem kontinenter är detta det största eventet under Konas tioåriga historia. KSSS ställer upp med tre heta medaljkandidater som alla heter Holm i efternamn. Pappa Björn har tre VM-guld i bagaget, storebror Adam ett VM-guld och lillasyster Andrea en EM-medalj.

Vem som har störst medaljchans avgörs av förhållandena. I hårdvind är Adam svårslagen med en oöverträffad fysisk som han byggt upp under sin fleråriga satsning mot Rio-OS i RS:X-klassen. I mellanregistret har Björn Holm många gånger visat sin taktiska eminens. Blir det riktigt lätta vindar är 19-åriga Andrea hyperfarlig. Hon har mer än gång visat att hon behärskar lättvindsseglingen till fulländning.

- Det känns otroligt kul att vara tillbaka i Kona-kassen. Jag har en väldigt speciell känsla för denna klass där jag fostrats och haft mycket framgång, säger Adam Holm.

Han menar också att satsningen mot OS i Rio har stärkt honom:

- Jag mötte många motgångar men jag har växt genom dem. Det var min viljestyrka som gjorde att jag blev övertränad och jag inte kunde följa det program som jag hade satt upp.

Det är inte första gången som Adam Holm står på startlinjen till ett Kona-VM. Redan som 18-åring vann han guld då mästerskapet avgjordes på Kanarieöarna. Två år senare vann han guld vid EM i Båstad.

Pappa Björn är den ende som vunnit tre VM-guld i Kona-klassen och det går aldrig att räkna bort honom.

- Jag har alltid ett självklart mål, att hålla Adam och Andrea bakom mig i resultatlistan, säger Björn Holm.

Andrea Holm har visat gång efter gång att hon blir att räkna med.

- Blir det rätt förhållanden som kommer jag definitivt att sikta på pallen, säger Andrea.

Totalt deltar 110 seglare från fem kontinenter i årets VM vilket gör det till det största Kona-mästerskapet någonsin. Ett stort antal tidigare världsmästare från olika vindsurfingklasser kommer att stå på startlinjen.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten för att sätt seglingskunnandet i första rummet.

För resultat besök
VM-sajten
Facebook: Kona One och Kona Windsurfing