Tuffaste jobbet på Refanut

Via en stukad armbåge hamnade Emely Hagen som 25-åring på 60-fots katamaranen HiQ tillsammans med bland annat Roger Nilson och Claes "Klabbe" Nylöf. Det var första gången hon var ombord på en segelbåt och hon styrde båten över havet från Danmark och blev, som hon själv säger, fast.

– Det har blivit mitt sätt att återhämta mig från vardagen, en slags mindfulness där man tvingas tänka på här och nu.

Två år efter seglingsdebuten kappseglade hon i Key West och några år senare även i Sverige. De senaste åren har hon - bland annat - seglat Fastnet Race, Big Boat Race, över Atlanten och One Star ensamsegling i en Figaro 2. 

– Ensamseglingen gav mig ett kvitto på hur jag är som seglare och vad jag behöver träna på mer. Som en del av en besättning gör man ju oftast vissa saker. Nu gjorde jag allt och hade  bara mig själv att lita på. Mitt mål var att inte bryta, eller komma sist. Nu blev jag åtta av 17 båtar.

Emely har sedan 2008 deltagit i samtliga race, utom ett, runt Gotland. Första året var det med en finsk besättning, som även är med och tävlar i år. Förra året var hon ombord på X-35 Valdemarsvik. 

I år är det Classicracet ombord på träbåten Refanut som gäller och jämfört med många tidigare seglatser kommer hon här att segla kungligt med lagad mat och alla bekvämligheter. Jämfört med strykjärnsbåtarna som Emily i vanliga fall seglar så är Refanut skön och stabil på kryssen.

Som fördäckare på Refanut arbetar hon i fören på båten med att ta ned och byta segel, sätta bom för genua och fock, fixa med antennerna i masten och hålla koll på startlinjen.

Team Refanut har ännu inte tränat tillsammans men Emely intygar att stämningen ombord är mycket god och tycker det ska bli härligt att få segla i flottan med alla vackra träbåtar.