Nyheter

Ungdomsutbytet med St. Francis

2016-07-13 - KSSS KSSS ungdomsutbyte med St. Francis Yacht Club i San Fransisco går nu in på sitt tredje år. I praktiken innebär det att ett gäng seglande killar och tjejer i 16-18-års åldern får chans att träffas och segla under professionell ledning, varannan gång i San Francisco varannan gång på någon av KSSS anläggningar.

Förra året var KSSS tränare Anders Bengtsson tillsammans med åtta seglare i tio dagar i USA. Nu har sju amerikaner varit i Sandhamn/på Lökholmen fem dagar i juli 2016 och är på väg till Ranängen i Djursholm.

- Det har varit några intensiva dagar på Lökholmen. Vi seglar 606:or med mixade besättningar och väder och vind har varit perfekta. Amerikanarna är verkligen tacksamma att ha som gäster och de är mycket imponerade över att ha fått OS-guldseglaren Jörgen Sundelin som tränare. Bra för oss och KSSS att kunna erbjuda hans kompetens och erfarenheter, berättar Anders.

Adam Corpuz-Lane är chefstränare från St. Francis och menar att här i Sverige har vi bättre förutsättningar för segelträning för ungdomar än de har i USA:.

- Här har KSSS som klubb långa sommarläger och regelbunden, planlagd träning även under lågsäsong. Hemma i USA är det oftast skolorna som ordnar träning och då bara under en kortare period. Vi tycker också att det är fantastiskt att vi har kunnat få en OS-guldmedaljör som tränare. Jörgen har gjort succé bland våra deltagare, inte minst för att kunna ha hans flytande Sea Base som bas (se bild), säger Adam.

St. Francis Yacht Club grundades 1927 och har drygt 2 500 medlemmar. Klubben betraktas som en av de främsta i USA.