Unikt dop hos Sune Carlsson

Nu är den äntligen i sjön. Leffe Carlssons vackra 5.5:a Wasa V. Efter drygt 1 000 arbetstimmar sjösattes och döptes den på tisdagen på Sune Carlssons båtvarv i Moranviken inför ett par hundra entusiaster. Gudmor var Leffes dotter Erica.

Det är inte ofta det byggs en ny 5.5 i Sverige. Senast det begav sig hos Sune Carlsson var 49 år sedan då Sune själv byggde Wasa IV som sedan vann OS-guld i Acapulco 1968 med bröderna Sundelin – som givetvis var på plats vid dagens dop.

Medelåldern var hög på Sune Carlssons hamnplan på tisdagen. Men det var också oerhört mycket kappseglingserfarenhet samlat på ett ställe samtidigt. Många hade nått nostalgiskt i blicken när de beundrade den vackra ljusblåa båten (även om Sune ville att den skulle vara röd).

Internationella 5.5 klassen skapades som ett billigare alternativ till 6m-klassen. Den första 5.5 byggdes 1949 och var en olympisk klass i fem OS från 1952 till 1968. Med två guld, ett silver och ett brons är Sverige den mest framgångsrika nationen i 5.5 i OS-sammanhang.

Inför OS 1968 stod en hård kamp mellan bröderna Sundelin och Sune Carlsson själv – tillsammans med Börje Larsson och Olle Carlsson. Länge var det ovisst vilken av dessa två besättningar som skulle få representera Sverige i OS. Till slut blev det Sundelinarna och de gick hela vägen och vann guldet.

Nu när den nya båten är i sjö ska Leffe och gastarna Johan Hedberg och Tom Whitmore träna stenhårt fram till augusti. Då väntar Kongelig Dansk Yachtklubs jubileumsregatta (150 år) och direkt därefter VM i Danmark.

Men det stora målet för Leffe och hans grabbar blir VM på Bahamas i februari 2017 med ett 50-tal 5.5 på startlinjen.

- Ska vi lyckas på mästerskapet så hänger det helt på besättningen. Inte på båten, säger Leffe Carlsson.