Wester/ Netzler till final på JVM i 49er FX

Windgurun hjälpte till lite idag och tryckte på rejält i dagens race. Det maxade på 16 knop från sydväst och vågorna, de kort, stabbiga, fick fleeterna att ”stånka runt” runt lite. Färskvaran på teknikhanteringen visar sig direkt i de fasta situationerna. Allra helst när det blåst så lätt som det har gjort de första dagarna på denna tävling. Wester/Netzler hade inte sin bästa dag, men räddade upp en final plats och en minst topp 8 totalt och fjärde tjejbesättning. FX klassen seglar open och man märker direkt när det blåser upp lite att få tjejbesättningar har svårt att sätt emot då. Bobeck/ Tengström visade upp en otroligt bra insats i de tuffa förhållandena hela dagen.

De bästa resultaten kom i de två sista racen. Rena linjer, tar sig tid när det börjar och ”choka” i de fasta situationerna. De tog tjejerna in i semifinalen imorgon och de ligger topp fem bland tjejbesättningarna. Rolig överraskning och kul för svensk FX segling. Även Theodor Kraft/ Simon Alm hade sin bästa dag och tog sig in till semifinal med råge som fjärde båt i FX klassen.

Järudd/Hallström kom inte heller rätt i början på dagen, men avslutade snyggt med en fyra och in som tredje båt i semifinalen imorgon. Starterna och förstakryssvalen har blivit på tok för dåliga för det finns kapacitet att var snäppet bättre. Detsamma gäller Westeberg/ Boman som i och för sig hade både bra fart både upp och ner på banan, men ”trålade ” hårt flera gånger som kostade många båtar. Nu räddade de upp en semifinalplats som 7:e båt av 8. Båda båtarna har en god möjlighet att avancera till den stora finalen men bara en kan  och får.

Lite tyngre har det gått för Bergman/ Christensson idag då det tekniska och tid i båten tog ut sin rätt, men killarna har visat upp den bästa förstakryssvalen av alla svenskar genom hela  tävlingen. Även Gipperth/ Karlsson har visat prov på bra segling men varit allt för försiktiga i starterna och taktiken har inte varit aggressiv nog för att vara med och toppa.

Morgondagen lugnar sig windgurun lite till planerade blyga 7 – 9 knop och regn. Det kommer att gynna oss.

Topp sju i grundserien direkt till final imorgon, alltså topp 8-15 seglar  semifinal i bäst av tre race där den bästa båten seglar in sig till en finalplats. Tre nya race  väntar mot de andra topp 7 som kvalat in direkt. Alla poäng stryks  när man väl kvalat in i semin. Däremot tar man med sig sin placering 1-8 in i semifinalen och finalen, där den som vinner semin får med sig en 8:a.

Tre nya race i finalen plus den platssiffra man tar med sig in från grundomgången.

Platserna 15 – och uppåt får två race till på ”havsbanan”.

Hängde du med?

Just stay tuned.

Resultaten hittar du på

http://49er.org/event/2016-junior-world-championship/

 

Stay tuned

Sverigebarometern efter grundomgången

7. Klara Wester/ Rebecca Netzler, 49er FX  Final 7 :a i första seglingen i finalen av 4.

10. Emil Järudd/Julius Hallström, 49er, Semifinal 3:a i första seglingen av 4

11. Teodor Kraft/ Simon Alm, 49er FX Semifinal 4:a i första seglingen av 4

12. Vilma Bobeck/ Malin Tengström, 49er FX 5:a i första seglingen av 4

14. Hannes Westberg/Albin Boman, 49er 7:a första seglingen av 4

24. Fabian Bergman/Hugo Christensson 49er

31. Edvin Gipperth/Dennis Fonseca Karlsson, 49er