Anton och Fredrik leder 470-VM

På måndagen drog VM i 470 igång i Thessaloniki i norra Grekland, med tre starka svenska besättningar på plats. Nästan overkligt bra började Anton Dahlberg/Fredrik Bergström med två spikar och en andraplats i sin första stora regatta sedan OS i Rio 2016.

Efter OS i augusti, där de slutade på en fin sjätteplats, tog KSSS-seglarna Anton och Fredrik en rejäl paus från varandra och 470-båten över hösten, vintern och våren. Men nu är de igång igen med siktet inställt på OS i Tokyo 2020.

- Vi njuter verkligen av att vara ute på vattnet igen. Magiska seglingsförhållanden idag med en byggande sjöbris på 8-14 knop. Vi hade inte väntat oss denna öppningen, men självklart är det fantastiskt kul. Vi gjorde det stora rätt och seglade tillräckligt fort. Men det är en lång regatta. Ett race i taget, säger Anton.

Medan Anton och Fredrik vilat sig i form har Carl-Fredrik Fock och Markus Dackhammar imponerat i 470 och under våren har de toppat världsrankingen. I ett mycket varmt Thessaloniki fick de inte en helt perfekt start – men de är ändå med i racet efter serien 5-12-10 i sin grupp och de ligger på en total 20:e plats av 72 besättningar.

- Det är skoj att mästerskapssäsongen är igång och härligt att se att våra olympier presterar med en gång. Anton och Fredrik är oerhört hungriga efter ett längre uppehåll, då deras kollegor Carl-Fredrik och Marcus varit bäst i världen hittills i år. Nu får vi nog se en riktig fight mellan träningskompisarna. 470-jollen ser ut att bli vår starkaste klass mot Tokyo 2020, säger förbundskapten Magnus Grävare.