En helg för Optimisterna

Helgen 23–24 september blir en riktig Optimisthelg! För att gå lite baklänges avgörs på söndag den 24 september Lag-DM för Optimist. Lördagen ägnas åt träning, trimning och taktiksnack. Båda dagarnas genomförs seglingarna på Baggensfjärden precis utanför KSSS klubbhus, med bra publikplatser vid Sjövillan. Tävlingsledare är Optimistjolleförbundets ordförande Fredrik Liljegren som förklarar:

- Vi arrangerar den här kappseglingen för att ge lag med optimistseglare från regionens segelsällskap möjlighet att träna lagsegling. På västkusten har man sedan länge flera lagseglingstävlingar och ska vi ha en chans i SM måste vi vara bättre förberedda. Här är tillfället, säger Fredrik.

Arrangörer är KSSS i samarbete med Svenska Optimistjolleförbundet. Den här tävlingen är en uppvärmning för de regionala lag som helgen efter ska tävla i Lag-SM för optimist som avgörs i Hjuvik utanför Göteborg. KSSS och Stockholmsregionen ställer upp med totalt åtta lag, övriga kommer från Oxelösund och Linköping.

Lagsegling är en rätt speciell och av seglarna mycket uppskattad tävlingsform. Varje klubblag består av fyra båtar. Två lag möts i matcher varför det blir åtta jollar i varje tvålagsrace. Racen är korta, kanske tio minuter och under tiden blir det mycket taktik, slag, jippar och viss buskörning för att hjälpa en bättre placerad lagkompis. Placeringarna anger den poäng de deltagarna jollarna får, det vill säga, lägsta sammanlagda lagpoäng vinner. Man kan ju också säga att det gäller att hjälpa sina lagkamrater för att till varje pris inte komma sist.