Kamp om guldet – in i det sista

Efter fredagens tre seglingar i 470-VM är det nu klart att det blir guld eller silver för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. De ligger en poäng före australierna Mathew Belcher/Will Ryan som de därmed måste ha efter sig i lördagens avslutande race.

- Nu går vi för guldet. Det kommer att bli matchracing i morgon. Det är vi mot dem, säger Fredrik Bergström och fortsätter:

- Tack vare att våra starter har gått så bra så går vi in i finalen med bra självförtroende.

Fredagens tre VM-seglingar i 470 i grekiska Thessaloniki bjöd på blandade svenskt resultat. Vindarna var för en gång skulle friska – runt 6-7 m/s – när de två svenskarna inledde med en fjärdeplats, blev 21:a i andra racet och avslutade med en seger i dagens sista segling. Därmed står de klart att de två blir minst silvermedaljörer.

- Det har varit en lång dag och många poäng skulle delas ut. I första racet seglade vi verkligen bra men i det andra gick allt fel och det blev som en ond spiral rakt ner i källaren. Vi fick allt emot oss, berättar Fredrik och fortsätter:

- Men i den sista seglingen gjorde vi det som vi är bäst på. Och det är att när vi är riktigt långt nere, så kommer vi igen riktigt starkt. Redan på första kryssen hade vi en stor ledning och det var otroligt skönt att få spika sista racet.

De enda som kan snuva Anton och Fredrik på VM-guldet är silvermedaljörerna från OS i Rio, Mathew Belcher/Will Ryan, som endast är en poäng efter svenskarna i totalen. Därmed är förutsättningarna glasklara inför lördagens medaljrace. Den som kommer först i mål av dessa två paren vinner VM. Ingen annan kan utmana.

Finalen avgörs lördag med start kl 14:15.

Foto Nikos Alevromytis