Klassiska Classicrace

Sandhamnsregattans första Classicrace kördes på torsdagen på Kanholmsfjärden och kring Galtholmsgrundet - klassiska kappseglingsvatten för KSSS. Andra racet under fredagen utgick med start strax utanför Skanskobb.

Dagens cirka 10 nm långa banan gick i den friska sydliga vinden rakt söderut med bara ett enda rundningsmärke, vid Kalken. Bojen fick rundas från valfritt håll varför det uppstod flera spännande vägval – och en fantastisk upplevelse att få se de 25 båtarna med satta spinnakrar på väg hem mot mål.

Totalt efter två race, torsdag och fredag, leder SK-95-an Marga, Mia Widstrand, SSK med en heatseger. Tvåa ligger Fredrik Wallenberg, KSSS, med Refanut. På tredje plats finns havskryssaren Carela, f.d. vinnare av Visbypokalen, med skepparen Per Henricsson.

Tävlingsledaren Tomas Lund kommenterar:

- Det här är både historia och nutid. Fantastiskt att vi har kunnat genomföra denna kappsegling i 120 år. I år startade klassikerna och jollarna tillsammans, över 125 båtar samtidigt. En mycket speciell och häftig upplevelse. Jag var i land på Kalken och fick se de som valt innerväg och de som valt ytterväg komma till och runda bojen. Mäktigt!

Väderutsikterna för lördagens seglingar är en riktig rysare. I skrivande stund (fredagkväll) varnar SMHI för regn- och åskskurar som kan vara kraftiga i Sörmlands och Stockholms skärgårdar med växlande vindar, 3-5 m/s.