KSSS siktar på vinst i Nord Stream Race mellan Kiel och Sankt Petersburg

I sommar representerar KSSS Sverige i Nord Stream Race, en tuff havskappsegling över Östersjön med start i Tyskland via Danmark, Sverige, Finland och avslutas i Ryssland. Från samma länder kommer även lagen som tävlar mot varandra i fem identiska ClubSwan 50 som tillhandahålls av arrangören. ClubSwan 50 är en drygt 15 meter lång ultramodern kappseglingsbåt av senaste designen, helt byggd i kolfiber.

KSSS vann Allsvenskan Segling 2017 och får därför möjligheten att representera Sverige. Starten går i Kiel den 24 juni och målgången är beräknad till 6 juli Sankt Petersburg. Kappseglingen har korta stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors för visa upp båtarna och kappseglingssporten för fans och allmänheten. I tuff konkurrensen tävlar KSSS mot Norddeutscher Regatta Verein från Tyskland, Frederikshavn Sejlklub från Danmark, Åländska Segelsällskapet från Finland och Lord of the Sail – Asia från Ryssland.

- Givetvis satsar vi på vinst men ett mål med vårt deltagande är också att bredda kunskapen för havskappsegling i klubben vilket gör att vi kör med en bred trupp på tävlingen, säger Johan Rockström, KSSS Lagkapten i Nord Stream Race och ordförande i KSSS Bankappseglingskommitté.

Besättningen på varje båt består av tio personer och KSSS har valt att byta minst sju i besättningen i Köpenhamn och Stockholm, vilket gör att totalt 23 av KSSS kappseglare kommer vara med och representera Sverige och KSSS under Nord Stream Race.

- I KSSS lag finns allt från lovande yngre kappseglande tjejer och killar som tagit steget från jolle till kölbåt, några av våra mest meriterade kappseglare samt representanter från våra lag i Allsvenskan Segling och Sailing Champions League, berättar Johan och fortsätter. Vi toppar med ett par duktiga proffs från bland annat KSSS Americas Cup satsning, Artemis Racing.

Stoppet i Stockholm sammanfaller med KSSS stora arrangemang ÅF Offshore Race på Skeppsholmen dit Nord Stream Race båtarna beräknas ankomma den 29 juni för att sedan delta i ÅF Inshore Race den 30 juni. Under tiden i hamn kommer båtarna att kunna beskådas tillsammans med övriga deltagare i ÅF Offshore Race. I samband med starten av ÅF Offshore Race 1 juli startar också deltagarna i Nord Stream Race etappen från Stockholm till Helsingfors.

 

KSSS lag på Nord Steam Race 2018

Lukas Bergman
Magnus Bjellqvist
Simon Bolmgren
Pontus Brenter
Olof Detlefsen
Johan Eriksson
Henrik Grape
David Grudén
Björn Grönsjö
Oliver Hanes
Christian Harding
Edward Hartung
Markus Höglander
Odd Lindqvist
Joakim Müller
Johan Rockström
Jim Rotsman
Johan Sahl
Sandra Sandqvist
Per Skoog
Henrik Sund
Jonas Widell
Gustaf Öhrn